Dostupni linkovi

logo-print
Google je pokrenuo servis koji omogućava Evropljanima da zatraže uklanjanje svojih ličnih podataka iz rezultata pretrage interneta.

Ova odluka donesena je poslije presude Evropskog suda za ljudska prava u kojoj je rečeno da ljudi "imaju pravo da budu zaboravljeni" na svjetskoj informacionoj mreži.

Linkovi ka "irelevantnim" i zastarjelim informacijama treba da budu obrisani ako to korisnici zatraže, saopštio je sud.

Google je objavio da će proučiti svaki pojedinačni zahtjev i da će pokušati da pronađe ravnotežu između "prava na privatnost pojedinca i prava javnosti da saznaje i širi informacije".

"Kada budemo razmatrali vaš zahtjev, proučit ćemo da li rezultati sadrže zastarjele informacije o vama, kao i da li postoji javni interes za tom informacijom", navodi se u formularu na stranicama internetskog giganta.

Google navodi da će voditi računa o "finansijskim prevarama, profesionalnim propustima, krivičnim presudama ili javnom ponašanju državnih zvaničnika" kada bude razmatrao zahtjeve.

BBC prenosi da su više od polovine zahtjeva za brisanje informacija u Velikoj Britaniji Googleu poslale osobe osuđene za krivična djela.
XS
SM
MD
LG