Dostupni linkovi

Godišnjica zločina u Biljanima, rana koja i danas boli


Godišnjica u Biljanima, 2016.
Godišnjica u Biljanima, 2016.

Nakon 24 godine dočekala je majka Ulfeta Avdić da u kabur spusti posmrtne ostatke svog sina Seada kojeg su u julu 1992. godine ubile dojučerašnje komšije. Konačno će, kako kaže, njena duša naći smiraj jer će znati gdje joj je djete i gdje može svakodnevno otići i pomoliti se Bogu.

"Nek su mu se smirile kosti. To sam jedino čekala da dočekam dok sam živa. Drugo ništa ne mogu", kaže sa suzama u očima majka Ulfeta.

I ove godine na godišnjicu krvavog zločina u Biljanima klanjana je džanaza Samiru Balagiću, Jasminu i Raifu Botonjiću, Hamdiji Mujezinoviću i Seadu Hamzi Avdiću.

Selo Biljani u općini Ključ 10. jula 1992. godine ostalo je bez 258 svojih mještana.

Tog dana pripadnici srpskih vojnih i policijskih snaga izvršili su pokolj i egzekuciju muškaraca, žena, djece i staraca. Najmlađa žrtva je bila četvoromjesečna Amila Džaferagić, koja je umrla u jami stežući flašicu u zagrljaju ubijene majke.

"Ovdje je već sve rečeno... Ovi bijeli nišani govore više od riječi... Govore sve. A kada nastupi taj 10. juli rane se otvaraju... Kao kada se čovjek udari to djeluje na ljude, na sve mještane, pa smo svi bolni i tužni", kaže Šemsudin Džaferagić, mještanin ovog ključkog sela.

Napad na Biljane započeo je u ranim jutarnjim satima a predvodile su ga 17. laka pješadijska brigada srpske vojske u saradnji sa rezervnim i aktivnim policajcima Odjeljenja policije.

Napad na civilno stanovništvo bio je posljedica provođenja "Uputstva o organizovanju i djelovanju organa srpskog naroda u BiH u vanrednim okolnostima.

"Biljani su simbol zločna gdje su zločini u jednom danu ubili 258 nevinih žrtava uključujući žene, djecu starce, uključujući način da su ih mučili, palili, klali, da su ubijena djeca, starci žene... Samo u Ključu je ubijeno 26 djece. Zapravo, Ključ i Biljani su simbol svega onoga što se dešavalo u Bosanskoj Krajini,ali i cijeloj BiH. U Biljanima je ubijeno 20 posto stanovništva", kaže dr Mujo Begić.

U Ključu ubijeno preko 700 ljudi, a među njima najstraiji 85-godišnji Bećo Ćehić.

Kada su krajem rata snage Armije BiH oslobodile ovaj kraj, otkrivene su brojne masovne grobnice na ovom području.

"Posmrtne ostatke žrtava iz Biljana pronašli smo u pet masovnih grobica. Na žalost, tragamo za tjelima još osam žrtva", dodaje dr Begić.

Sud Bosne i Hercegovine je za zločine u Biljanima u martu 2005. podigao optužnicu protiv Marka Samardžije, koji je u svojstvu komandira Treće čete saničkog bataljona srpske vojske naredio i učestvovao u masakru.

Godinu kasnije, Samardžija je osuđen na 26 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, a presudom su potvrđeni navodi iz optužnice o masovnim zločinima protiv bošnjačkih civila.

Pored njega, niko od lokalnih Srba i onih koji su došli sa strane, prije svega iz Bosanskog Petrovca i Lušci Palanke, a koji su činili zločine i vršili masovne egzekucije, do sada nije osuđen.

To je ono što stanovništvo ovog kraja boli.

Nadaju se da će dočekati i taj dan kada će pred lice pravde biti izvedeni svi oni koju su učestvovali u zločinima na području ovog dijela BiH.

XS
SM
MD
LG