Dostupni linkovi

Godišnjica NATO saveza obilježena u Podgorici


Podgorica: Obilježena 66. godišnjica NATO saveza
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

RSE/Video: Srđan Janković

Šezdesetšesta godišnjica osnivanja NATO alijanse obilježena je u subotu po prvi put u Crnoj Gori. U organizaciji Atlantskog saveza Crne Gore, a u saradnji sa Vladom, Glavnim gradom i zemljama članicama, u Podgorici je održano više manifestacija, od sadnje drveća do predstavljanja vojne i policijske opreme na glavnom gradskom trgu.

Obilježavanje 66-ogodišnjice osnivanja NATO alijanse u Podgorici započelo je na brdu Gorica gdje su članovi Atlantskog saveza Crne Gore, ministri, izviđači i predstavnici diplomatskog kora zasadili 29 sadnica, koje simbolizuju 28 sadašnjih članica NATO alijanse i jedna za Crnu Goru koja bi tokom ove godine trebalo da dobije poziv.

Ova manifestacija je dio napora crnogorskih državnih institucija čiji je prioritetni spoljnopolitički cilj učlanjenje u sjevernoatlantsku alijansu. Potom je obilježavanje osnivanja NATO saveza nastavljeno na glavnom gradskom trgu gdje su pripadnici policije i vojske predstavljali građanima posljednju riječ vojne tehnike, ali i sredstva i opremu za spašavanje stanovništva od prirodnih nepogoda.

(RSE/Foto: Savo Prelević)


Tako su građani imali priliku da vide oklopna vozila, naoružanje po NATO standardima, opremu za spašavanje talaca, padobrance, opremu za brdsko planinske jedinice i drugo. Pored toga bili su postavljeni i štandovi zemalja članica NATO saveza.

"Vlada jedno veliko interesovanje kod svih građana za opremu vojske i policije ali isto tako i na štandovima Atlantskog saveza i ambasada zemalja članica NATO, o tome šta i na koji način su postale članice, šta imaju danas od toga. Uspjeh ovog događaja je taj što smo pokazali da zaista Crna Gora želi i nema nikakvu dilemu po tom pitanju da li želi da postane članica atlantskog saveza ili ne. Sa ovim skupom je to vrlo jasno stavljeno do znanja, ovakvom masovnošću i ovakvim prisustvom svih građana", kaže Savo Kentera, generalni sekretar Atlantskog saveza.

Vesko Garčević, nacionalni koordinator za NATO, je ukazao da se radi o prvoj manifestaciji ove vrste u Crnoj Gori za koju očekuje da postane tradicionalna.

Vesko Garčević
Vesko Garčević

"Ovo je početak nadam se jedne dobre tradicije gdje bismo na jedan drugačiji način predstavili ono što je NATO, što je sjevernoatlantska alijansa i na koji način se to veže za ono što je i neka naša tradicija. Kao što ste vidjeli ovdje su štandovi policije i vojske Crne Gore. Akcenat je kada je policija u pitanju stavljen na ono što ona može da pomogne građanima kada su u pitanju prirodne nesreće, a slično je i sa vojskom", istakao je Garčević.

Na glavnom gradskom trgu u jednom trenutku se pojavilo par aktivista koji se protive učlanjenju Crne Gore u NATO alijansu. Oni su nosili transparent "Ne u NATO- Pokret za neutralnost", tokom čitave manifestacije.

Mjere policijskog obezbjeđenja tokom trajanja čitavog događaja bile su velike. Okolne ulice su bile zatvorene za saobraćaj, a policija je najavila da će čitav skup snimati. Generalni sekretar Atlantskog saveza Savo Kentera je ocjenio da, samim prisustvom protivnika učlanjenja u NATO na skupu na kome se obilježava osnivanje alijanse, govori da Crna Gora postaje demokratsko društvo.

Savo Kentera
Savo Kentera

"Vidjeli smo i neke transparente koji su bili za neutralnost. Mi apsolutno njihovo mišljenje pozdravljamo i svako ima pravo na svoje razmišljanje. Čini mi se da ni oni sami nisu svjesni koliko prihvataju te zapadne vrijednosti, samim dolaskom na ovakve skupove i izražavanjem svoje volje. Jer upravo je to ono što demokratija i Zapad dozvoljavaju", zaključio je Savo Kentera.

XS
SM
MD
LG