Dostupni linkovi

Godina korupcijskih afera budvanskih političara


Hapšenje Dragana Marovića
Hapšenje Dragana Marovića
Budvani će 2011. pamtiti po brojnim aferama, krivičnim prijavama i višemilionskim štetama po gradski budžet. Počelo je hapšenjem bivšeg predsjednika i potpredsjednika opštine Rajka Kuljače i Dragan Marovića. Nakon 11 mjeseci prvo pojavljivanje Kuljače u javnosti, predstavnici lokalne vlasti i opozicije dočekali su aplauzom.

"Mislim da je 99 posto toga dio nekih političkih igara, borbe za vlast u gradu i tako dalje", kazao nam je jedan od Budvana.

U sjenci hapšenja budvanskih čelnika Odjeljenje za suzbijanje organizovanog kriminala podiglo je optužnicu protiv 11 osoba jer su u postupku pre registracije državnog u privatno preduzeće Auto moto društvo Budva pokušali da u privatno preduzeće unesu državno zemljište vrijedno oko 3, 5 miliona eura.

Potom je buknula građevinsko fudbalska afera. Objedinjeno je da je fudbalski klub Mogren poklonio 12 hiljada kvadrata zemlje firmi Novostar investments. Ugovor su potpisali Boško Krlović i Boro Lazović, inače predsjednik DPS u Budvi koji je odbacio sumnje da je riječ o nezakonitom poslu.

"Mi ne smijemo da stanemo i da ustuknemo pred raznoraznim bombašima koji pokušavaju nekakvim bombicama, na sreću bezopasnim ali bombicama koje odjeknu u nekim novinama na naslovonoj strani i na način kako to oni znaju da saopšte da upute kritike, da optuže razne ljude koji su godinama ulagali u sport, ako ništa drugo ono bar slobodno vrijeme", rekao je Lazović.

Budva
Budva
Krajem ljeta je aspolutna DPS većina u budvanskom parlamentu usvojila DUP Budva centar, koji je konačno betonirao posljednje centimetre grada. Tokom skupštinskog zasjedanja jedan je građanin Budve fizički napao glavnog planera, profesora beogradskog Arhitektonskog fakulteta Miodraga Ralevića, dugogodišnjeg saradnika lokalnih vlasti na poslovima gradnje.

"Ja sam siguran gospodine Raleviću da nekim slučajem živite u ovom gradu, siguran sam da ne bi uradili ovo što radite", rekao je beogradskom arhitekti jednom prilikom Miomir Pejović iz SNP.

Da li je uzimao mito za ucrtavanje zgrada, javno su Ralevića pitali predstavnici opozicije. On je ovako odgovorio:

"Mi smo smatrali da imamo pravo da uzmemo brojeve telefona od ljudi da ih pozovemo da dođu da vide šta smo mi uradili. Znate kakva se priča pročula, da je profesor Ralević došao da sa svojim timom uzme pare. Apsolutno smo odmah prestali da zovemo, čim je počelo da se priča više nikoga nismo zvali".

Krivične prijave protiv ministara

MANS je podigla u Budvi još dvije prijave. U slučaju Mirišta protiv ministra razvoja i turizma Predraga Sekulića i bivšeg ministra uređenja prostora i zaštite životne sredine Branimira Gvozdenovića zbog legalizacije objekata na parceli nikšićkog biznismena Branislava Mićunovića u Pržnom. U legalizaciji ovoga posla SDP nije podržala DPS.

Boro Lazović, čelnik većeg koalicionog partnera kaže da je nužno da dvije stranke sjednu i razgovaraju.

"Činjenica je da malo postaje čudno kako se ponašaju naši koalicioni partneri. Milsim da je došlo vrijeme da na nivou DPS i SDP moramo sjednuti i raščistiti neke stvari. Da li smo ili nijesmo dalje koalicija i jesmo li ili nijesmo vlast", rekao je Lazović.

Boro Lazović
Boro Lazović
Niz afera nastavlja Vodeni grad, nakon što je objelodanjeno da Opština Budva pet godina vraća kredit umjesto privatne firme koja je trebalo da gradi Akva park. MANS je objavila da su vlasnici firme registrovane na Kipru Dragan Bećirović, Miloš Marović i Dragoljub Dvojaković.

No, kredit je samo dio mnogo skuplje priče o ovom poslu, kaže odbornik Pokreta za promjene Stevan Džaković.

​"Dostavite sve ugovore i sva dokumenta, uplate, isplate i potraživanja što se tiče tih parcela oko Vodenog grada. Sada vidimo da je taj iznos od nekog ugovora milion i po smiješan u odnosu na ovo što ste radili tamo – prebacali zemlju sa jednog kraja na drugi kamionima i to je pet miliona. Ajde neću javno da pitam da li je to izveo neki od vaših čuvenih investitora sa Jaza ili neko sličan. Mogu da se zakunem da znam ko je izveo te radove", napomenuo je Džaković.

Krajem godine javnost je prvi put saznala detalje ugovora opštine i firme Trejdjunik kojim je izgrađen TQ centar, opozicija tvrdi na višemilionsku štetu građana i poziva tužilaštvo da ispita njihove navode o desetinama miliona koji su se iz džepova građana prelili u privatne i džepove rusko srpske firme.

"Trebalo je da me upoznate kada sam počeo da gradim objekat i kada nijesam imao niti jedne sijede. Od tada sam izgubio živce, dobio sam pritisak, srce mi preskače zbog nervoze i stresa koji imam na ovom objektu. I umjesto da sam danas zadovoljan, završavam objekat, po novinama čitam i dijete me zove i kažu da novine pišu o tebi i tvojoj firmi – ko si ti? I zato sam se preškartao i nikada više ne bih ušao u ovo kolo", zaključuje izvršni direktor Trejdjunika Goran Bojanić.
XS
SM
MD
LG