Dostupni linkovi

Rekord bi mogao opet pasti: 2015. je najtoplija u povijesti


Generic -- Sun, heat
Generic -- Sun, heat

Prošla godina bila je najtoplija otkad se temperatura počela bilježiti 1880. godine, objavili su NASA i Američki ured za oceane i atmosferu (NOAA). A, kako se čini planet se i dalje zagrijava te bi rekord mogao pasti i ove godine.

Da će prošla godina srušiti ovaj neslavni rekord bilo je jasno već neko vrijeme, a i 10 od 12 mjeseci u prošloj godini su bili najtopliji u povijesti.

Temperature su u prošloj godini bile za 0,9 Celzija više od prosjeka za 20. stoljeće, a čak je i posljednji mjesec u godini na većini sjeverne polutke bio prilično topao, piše CNN.

Jedan od najvećih krivaca za najtopliju godinu je snažni El Niño, koji se onom iz 1997. pridružio na listi najsnažnijih. Njega karakterizira zagrijavanje zraka iznad tropskih dijelova Tihog oceana i osim što se zagrijava ocean, u atmosferu se izbacuje višak topline što dodatno podiže globalnu temperaturu.

Naravno, za rast temperature u velikoj mjeri u zaslužne i emisije CO2 i druge emisije štetnih plinova za koje je zaslužan čovjek navodi NASA. Upravo zbog El Niña koji se proteže i u ovu godinu i utjecaja čovjeka, veliki su izgledi da bi i ova godina mogla nadmašiti prošlu.

Naime od 16 najtoplijih godina, čak 15 ih je bilo nakon 2000. godine.

XS
SM
MD
LG