Dostupni linkovi

Glečer na Kilimandžaru se topi i puca


Vrhovi Kilimandžara
Vrhovi Kilimandžara
Naučnici upozoravaju da bi vrhovi planine Kilimandžaro u Africi uskoro mogli ostati bez leda. Između 1912. i 2011. godine ledena masa na vrhu ovog uspavanog vulkana u Tanzaniji, visokog 4.280 metara, se smanjila za više od 85 posto.

Naučnici su također primijetili da se sjeverna ledena ploha na vulkanu odvojila od ostatka leda. Rupa u glečeru se razvija još od 1970-ih godina, ali ovo je prvi put da se glečer podijelio na dva dijela.

Naučnici sada upozoravaju da više nije pitanje da li će led na Kilimandžaru nestati, već kada. Procjene variraju, ali mnogi predviđaju da će led u potpunosti nestati do 2060. godine.

Unatoč činjenici da se planina nalazi u tropskim predjelima, suh i hladan zrak na vrhu planine je održavao velike količine leda više od 10.000 godina.

Trenutno, led okružuje krater. Istraživanje je pokazalo da je led na Kilimandžaru prošao kroz mnoge periode zatopljenja, suša i perioda iznenadnih klimatskih promjena.

Više temperature usljed globalnog zagrijavanja doprinose nestajanju leda, ali tome doprinose i mnogi drugi faktori.

Sve suhlja regionalna atmosfera znači da na planinu više ne padaju dovoljne količine snijega koji održava ledene plohe. Suhlji zrak također smanjuje količinu oblaka koji štite vrh planine od sunčevog zračenja.
XS
SM
MD
LG