Dostupni linkovi

BiH: Glavni tužilac ne smije imati glavnu riječ


Ružica Jukić
Ružica Jukić

Nakon nedavnog zajedničkog saopštenja Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine u kojem su ove pravosudne institucije oštro osudile političke pritiske na svoj rad, te navele da neće dozvoliti da nezadovoljni pojedinci, koristeći se moćnim medijskim sredstvima, dovode u pitanje nepristrasan i nezavisan rad ovih institucija, potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Ružica Jukić za RSE kaže da je VSTV dao podršku Sudu i Tužilaštvu BiH.

"Znate šta znači reći da je montiran proces, time se automatski u javnosti stvara loša slika. Dakle, svjedoci će, možda, odustati od toga i tako dalje. Mislim da svi građani moraju malo razmisliti prije nego što bilo što kažu. Možda i postoji tako nešto, ali svako mora biti svjestan da je odgovoran za svoju izgovorenu riječ. To treba i da dokaže, ako je to doista istina. Moram da tvrdim da se dešava svašta, da mnogi postupci na kraju rezultiraju da se oslobodi neko", navodi Jukić, te dodaje:

"Međutim, da bi se neko oslobodio, tu ima niz faktora. To su, dakle, nezakonito prikupljeni dokazi, da svjedoci promijene svoj iskaz ili može biti i nesposoban tužitelj koji na kraju ne zna da iskoristi ono što ima od dokaza. To je svaki slučaj za sebe, ali ozbiljna je stvar kada na početku jedne istrage kažete da je to montiran proces."

RSE: U Vašem uvodnom izlaganju na konferenciji "Pravosuđe i mediji" koju je Visoko sudsko i tužilačko vijeće organizovalo u Tesliću kazali ste da nije zakonito da mediji snimaju hapšenja osumnjičenih. Zbog čega je to protivzakonito?


Jukić: Kao prvo, moramo poštivati naše zakone. Zakoni su jasni. Istraga je tajna. U tim slučajevima za medije može biti samo informacija da je taj i taj pritvoren. Dakle, ne može biti snimano medijski, putem televizije da se neko hapsi. To je omogućio neko iz istrage. Možda je policija ili SIPA dojavila, ja to ne znam stvarno. Ako je tužitelj dojavio, treba pokrenuti istragu protiv takvih lica, jer istraga je tajna. Određivanje pritvora, također.

RSE: Vi ste i protiv toga da novinari prate iskaze svjedoka u sudnici. Zašto?​
Konferencija "Mediji i pravosuđe", foto: Arnes Grbešić
Konferencija "Mediji i pravosuđe", foto: Arnes Grbešić

Jukić: Zato što svjedoci ne smiju znati šta je rekao prethodni svjedok, jer vi kasnije možete da suočavate svjedoke. Onda nema potrebe da ih suočavate kad će on već formirati svoje svjedočenje, recimo, na osnovu ranijeg svjedoka. Evo, recimo, da smo pritvorili nekoga i tražili da ne smije uspostavljati kontakt sa svjedocima. I sad kad jedan svjedok nešto svjedoči, ovaj ne zna šta je svjedočio, ako nije bio prisutan ili ako mediji nisu bili, ali ako vi medijski objavite šta je neko rekao, onda će on uskladiti priču.

Dakle, sam Zakon je rekao da se oni ne mogu saslušavati zajedno. Time je rečeno da mediji ne mogu prisustvovati tom dijelu. Mediji mogu snimiti sudnicu i reći ko će danas biti saslušan, ko je došao, ko nije i to je to. Kroz konačnu presudu ćete vidjeti tijek postupka i šta je ko rekao, ko nije, kako je koji svjedok svjedočio.

RSE: Građani u Bosni i Hercegovini nemaju veliko povjerenje u pravosuđe. Kako pravosudne institucije mogu zadobiti njihovo povjerenje?


Jukić: Izmjene Zakona moraju uslijediti, jer se na ovakav način prvo štite određeni ljudi, a oštećeni su na margini. Zakon o krivičnom postupku se mora izmijeniti na svim razinama. Glavni tužitelj ne smije biti taj čija će riječ biti posljednja u odluci da li će ili neće odbaciti prijavu, znači - to mora preispitivati sud ili dati oštećenom ponovo pravo da nastavi postupak, kao što je to bilo ranije. Građani spekuliraju, možda su u pravu, a možda nisu, da su u određenim postupcima odbačene prijave, iako postoje dokazi.

Drugo, Zakon o VSTV-u, treba uvesti mogućnost o preispitivanju odluke disciplinskog tužitelja, također o odbacivanju prijave. Treba i promijeniti Zakon da, ako imenovani tužitelj ili predsjednik Suda ne zna obavljati svoj posao, imamo mogućnost da ga razriješimo. Mi to sad ne možemo uraditi, jer je to nadležnost disciplinskog tužitelja da pokrene postupak. Ako ga on ne pokrene, mi ništa ne možemo uraditi.

XS
SM
MD
LG