Dostupni linkovi

Gladni i bosi na nikšićkoj zimi


U naselju pod Trebjesom u Nikšiću živi osmočlana porodica Dašnima Alijaja koja, od kada je on ostao bez posla, nema nikakav izvor prihoda, pa njegova djeca nikšićku zimu provode gladna i bosa.

U avliji, u blatu, ispred nove ali nedovršene kućice porodice Alijaj, zatekli smo, po hladno vremenu i kiši, bosonogu djevojčicu Medinu i njenog još mlađeg brata Medina. Iako bez obuće i čarapa pohvalili su nam se, onako veseli, njihovom novom kućom bez prozora i vrata. Pričaju nam da je na tom mjestu ranije stajala stara baraka.

"Imam osam godina", spremno kaže djevojčica.

RSE: A što nemaš čarape?

"Nemam", odgovara Medina sliježući ramenima.

"Nema ni cipele ni čarape", dodaje uz osmjeh Medinin petogodišnji brat, Medin.

"On se smije, blago njemu, on ne zna ništa", kaže majka Ardita.

Kćerka Sunita
Kćerka Sunita

​Posljednjih godinu dana osmočlana porodica Alijaj živi u komšijskoj sobici od nekoliko kvadrata. Kada smo ušli, najmlađe dijete petomjesečna beba Sunita spavala je na kauču, a dvogodišnja Afrodita u drvenoj kolijevci. Od kada je otac i suprug Dašnim ostao bez posla porodica nema od čega da živi, a on često ne može da zaradi novac ni za mlijeko za bebe.

"Radio sam, imao sam posao zato sam i ovu kuću počeo i gradio, te ostala kuća na pola. Na otpadu sam radio na Kapinom polju. Imao sam platu – dobru. Zatvorio se otpad nema više posla. Imao sam 400 eura platu. Hranio sam đecu i stigao sam tu kuću da podignem. Da se kuća završi potrebni su prozori, vrata, plafon i parket, i to je to. Ništa više ne treba... I to mi je važnije nego da jedem", priča nam Dašnim.

RSE: Šta mislite, ko u tome može da Vam pomogne?

"Mislim da mi tu najviše može pomoći ministrica Zorica Kovačević. Njoj sam se obratio, tom ministarstvu. Meni je potrebno to socijalno i tu kuću da sredim", iskreno će kaže Dašnim.

Iako je "šestoro djece rodila u nikšićkoj Opštoj bolnici samo dvoje je upisano u knjige rođenih", priča nam majka Ardita, koja je za ručak skuvala "čorbu od krompira i vegete, a za večeru ne zna šta će" jer Dašnim danas nije ništa zaradio.

"Išao je", priča Ardita čučeći kraj starog šporeta na drva, "u bolnicu da traži papire za djecu ne bi li ih upisao u knjige rođenih i regulisao im boravak".

"A sjutra ću kuvati ako muž izađe po kantama i ako nađe nešto, onda ću djeci da skuvam. Ako ne, nemamo", kaže Ardita.

RSE: Da li ste se obraćali Centru za socijalni rad i tražili pomoć?

"I danas sam im se žalila i tražila pomoć jer stvarno nemamo. Kažu 'Ti nemaš papire'. Rekla sam im da mi dijete čitav dan drži dva prsta u ustima traži mlijeko, a ja nemam da mu dam. Nijesam tražila pare, ako nemaju nego da mi kupe mlijeko i brašno za djecu. Službenica mi je rekla: 'Nema. Kad bude trenutna socijalna pomoć onda ćemo ti pomoći'", navodi Ardita najnovije iskustvo iz Centra za socijalni rad.

RSE: Da li ste se obraćali Crvenom krstu?

"Idem. Kako idem ćeraju me! Kažu mi: 'Nema. Kako znate da rađate, tako ih obucite i kupite im robu'. Odgovorila sam im da nemam para i da bih im kada bih imala socijalnu pomoć djeci kupila i robu i patike i sve", priča Ardita.

Ardita i Dašnim, foto: Lela Šćepanović
Ardita i Dašnim, foto: Lela Šćepanović

Dašnim i Ardita, koji su izbjegli sa Kosova, samo žele da regulišu potrebna lična dokumenta za svoju djecu i sebe, bilo kakav posao ili socijalna davanja da bi imali od čega da žive i naravno, da dovrše započetu kuću.

Tražeći odgovore na pitanja: ko je nadležan da im pomogne, u kancelariji UNHCR-a su nam kratko kazali da će, ukoliko to bude u njihovoj nadležnosti, pomoći ovoj porodici.

Na pitanje: da li porodica Alijaj ima prava na socijalnu pomoć, iz Centra za socijalni rad u Nikšiću uputili su nas na Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Međutim, u tom ministarstvu su našu inicijativu protumačili kao "prijavu za zanemarivanje maloljetne djece". U odgovoru na naše pitanje, država je roditelje koji žele da rade, ali ne mogu da se zaposle i nemaju nikakvih socijalnih davanja, optužila da "zenemaruju svoju djecu".

"Stručni radnici Centra za socijalni rad su, dana 16.02.2016. godine, po prijavi o zanemarivanju maloljetne djece, izvršili obilazak porodice nastanjene u naselju pod Trebjesom. Na osnovu neposrednog uvida, kao i razgovora sa članovima porodice utvrđeno je da osmočlana porodica, od kojih je šestoro djece, nema regulisan status. Roditelji nisu podnijeli zahtjev za prijavu boravka, a samo dvoje od šestoro djece je upisano u matični registar rođenih. Prostor u kome žive nije uslovan za stanovanje, izuzetno je higijenski zapušten, zbog čega najveći dio vremena provode u drugom dijelu kuće u kome živi drugi brat sa porodicom", kaže Lela Vuković, portparol Ministarstva rada i socijalnog staranja, te dodaje:

"Od uspostavljanja informacionog sistema swissa nije evidentirano da je porodica bila korisnik nekog od prava iz oblasti materijalnog davanja. Očigledno je da roditelji zanemaruju svoje dužnosti kada je u pitanju briga i podizanje djece, s obzirom da su uslovi u kojima borave, kao i stanje u kome se djeca trenutno nalaze, u većoj mjeri rezultat neadekvatne roditeljske brige, nego materijalne situacije u kojoj se porodica nalazi. Na osnovu svega navedenog, Centar za socijalni rad pokrenuće odgovarajuće postupke u cilju zaštite maloljetne djece."

XS
SM
MD
LG