Dostupni linkovi

Generalni štrajk u "Unisu", radnici traže zaostale plate


Radnici UNIS-a u Derventi
Radnici UNIS-a u Derventi

U četvrtak ujutro počeo je generalni štrajk u fabrici cijevi „Unis“ Derventa, u kojem je, inače, rad obustavljen prije godinu dana. Radnici traže isplatu zaostalih plata i uplatu doprinosa, te pokretanje proizvodnje. Nakon sastanka direktora, uprave i predstavnika entitetskog granskog sindikata radnicima je rečeno je da ce danas ili sutra dobiti jednu i po zaostalu platu, te da bi proizvodnja mogla da počne ponovo u martu ove godine.

Uprkos blokiranom računu zbog višemilionskih dugova, radnicima fabrike cijevi „Unis“ iz Dervente obećano je da će danas ili sutra dobiti dio nesiplaćene plate iz decembra 2013., te platu za januar 2014. godine kada je i prekinut rad u ovoj tvornici.Radnicima je rečeno i da će od većinskog vlasnika kompanije Balkan Stil biti zatraženo da se izjasni o osiguranju 10 miliona maraka neophodnih za pokretanje proizvodnje od 5.000 tona mjesečno.

Mile Georgijevski
Mile Georgijevski

Znači, ja očekujem pokretanje proizvodnje negdje krajem marta“, kaže direktor Unisa Mile Georgijevski.

Hoće li se ta očekivanja i ispuniti zavisi prije svega od deblokade Unisovog računa, odnosno od dogovora sa Vladom RS i bankama, navodi Georgijevski. U štrajkačkom odboru nisu sigurni da je dato obećanje moguće realizovati.

„Ja mislim da ce teško biti doći do toga, jer treba deblokirati fabriku. Fabrika je u velikoj blokadi. Puno dužnika ima“, navodi predsjednik štrajkačkog odbora Branko Rauković.

Direktor derventskog Unisa nije mogao da kaže koliki si ukupni dugovi Unisa dok se u medijima ranije spominjalo da su obaveze ove fabrike, prije i poslije privatizacije, dostigle skoro 300 miliona maraka. Georgijevski nije mogao da precizira ni iznos dugova zbog kojih je račun preduzeća blokiran.

„Ne mogu da vjerujem da je ovakva fabrika stala. Glavno težište bilo je Unis Derventa. 550 radnika je nas, nije 400“, rekla je nakon sastanka u preduzeću uplakana radnica Božana Brdar.

Radnicima Unisa osam godina nisu plaćeni doprinosi za penziono i zdravstveno osiguranje, kaže predsjednik štrajkačkog odbora. „Pozivam Poresku upravu. Oni su jedini krivac za ovo sve što se događa“, istakao je Branko Rauković.

Radnici su poslije sastanka otišli svojim kućama uz dogovor da će se svakog četvrtka okupljati u krugu preduzeća.

„Sve će biti dobro ako bude sto su obećali. Ako ono što su obećali ispune, biće dobro“, kaže Dušan Kojić.

Nezadovoljnim radnicima nije rečeno kada će im biti povezan radni staž niti za koliko zaposlenih će biti posla ako počne najavljena proizvodnja u martu, jer je planiran rad u smanjenom kapacitetu. Štrajk u preduzeću koje ne radi se nastavlja.

XS
SM
MD
LG