Dostupni linkovi

Generalna skupština UN rezolucijom pozvala na političku tranziciju u Siriji


Glasanje u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o Siriji, 15. maj 2013.
Glasanje u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji o Siriji, 15. maj 2013.
Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju koja poziva na političku tranziciju u Siriji.

Rezoluciju koju su predložile arapske zemlje podržale su i SAD navodeći da će ona podstaći političko rešenje sirijske krize.

Zamenik američkog ambasadora u UN Rozmari Di Karlo rekla je da će usvajanje ove rezolucije poslati jasnu poruku da svi traže političko rešenje kao najbolju soluciju da se okonča patnja naroda Sirije.

Rusija, glavni sirijski saveznik, međutim, glasala je protiv, uz ocenu da je rezolucija "kontraproduktivna i neodgovorna", kao i da je jednostrana, u trenutku kada Moskva i Vašington pokušavaju da dovedu sirijsku vladu i opoziciju za pregovarački sto.

Zamenik ambasadora Rusije u UN Aleksandar Pankin rekao je da je ovaj dokument, kao i dva slična usvojena 2012. godine na Generalnoj skupštini, jednostran tekst i da svu odgovornost svaljuje na sirijsku vladu.

“I to uprkos očiglednim činjenicama uključujući one priznate od strane nadležnih međunarodnih organizacija o ilegalnim akcijama naoružane opozicije uključujući terorističke akcije”, rekao je Pankin.

Rezolucija, koja nije pravno obavezujuća, pozdravlja uspostavljanje Sirijske nacionalne koalicije, glavne opozicione grupe, "kao efektnog sagovornika, neophodnog za političku tranziciju" i primećuje "široko međunarodno priznanje" te grupe kao legitimnog predstavnika sirijskog naroda.
Ratna zbivanja u Siriji
Ratna zbivanja u Siriji

Ona takođe snažno osuđuje režim sirijskog predsednika Bašara al Asada zbog sve veće upotrebe teškog naoružanja i "masovnih kršenja" ljudskih prava.

Međutim, sirijski ambasador u UN Bašar Džafari kaže da je vrlo očigledno da “ilegalno predstavljanje takozvane Nacionalne koalicije i opozicionih snaga na mestu Sirijske arapske republike u Arapskoj ligi, a zatim i pokušaj sastavljača da umešaju Generalnu skupštinu u davanju toj koaliciji lažnog predstavničkog statusa sirijskog naroda, ima samo za cilj da podrije sirijsku državu i njene institucije u celini i da blokira bilo kakve šanse za mirno rešenje krize u skladu sa rezolucijama 2042 i 2043 Saveta bezbednosti i Ženevskog komunikea”.

“Osim toga, ova metoda predstavlja flagrantno kršenje pravila međunarodnog prava i povelja kako Ujedinjenih nacija tako i Arapske lige”, rekao je Džafari.

Kineski ambasador u UN Li Baodong rekao je da u određenim pitanjima međunarodna zajednica mora da poštuje nezavosnost, suvernitet i teritorijalni integritet Sirije i načela Povelje UN.

“Princip nemešanja posebno u unutrašnje poslove kao i u međunarodno pravo i osnovne norme kojima se regulišu međunarodne vojske”, rekao je Baodong.

Rezolucija je usvojena sa 107 glasova 'za', 12 je bilo protiv dok je 59 uzdržanih, preneo je AP.

Podrška rezoluciji bila je manja nego kod prošle rezolucije usvojene u avgustu 2012. kojom je osuđena intervencija sirijskog režima protiv opozicije. Tada je rezolucija usvojena sa 133 glasa za, a samo 12 je bilo protiv, podsetio je AP.

Prema procenama UN-a u konfliktu u Siriji do sada je stradalo najmanje 80.000 ljudi.
XS
SM
MD
LG