Dostupni linkovi

General Živanović mora u Den Haag


Milenko Živanović izvještava vladiku Kačavendu o srebreničkoj operaciji
Milenko Živanović izvještava vladiku Kačavendu o srebreničkoj operaciji
General Milenko Živanović se mora uputiti iz Srbije u Nizozemsku na Haški sud, no ne kako bi odgovarao za svoje učešće u operaciji zauzimanja Srebrenice, tijekom koje su ubijani zarobljenici, već kao svjedok Karadžićeve obrane.

Raspravno vijeća haškog suda u slučaju protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića izdalo je obvezujući nalog za svjedočenjem (subpoenu) generalu Milenku Živanoviću, bivšem zapovjedniku Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS).

Spomenuta formacija se smatra prema optužnici učesnikom u organiziranom pogubljenju oko 8000 bošnjačkih muškaraca i dječaka nakon što su Zaštićenu zonu Srebrenica u srpnju 1995.godine zauzele srpske snage.

Karadžić je u svom zahjtevu istaknuo kako je učinio sve da privoli Živanovića na dobrovoljno svjedočenje te da je on to odbio, a da je njegov iskaz relevantan u vezi događanja u Srebrenici, odnosno pokazatelj da nije bilo organiziranog plana pogubljenja tisuća zarobljenika.

Karadžić želi da Živanović da iskaz kako ga nikad nije obavijestio o pogubljenjima, što je relavantno za pravno utvrđivanje njegove namjere kriminalnog djela (mens rea) te kako nikada nije postojao plan da se Bošnjake iz Srebrenice nasilno protjera ili povredi „na bilo koji način“.

Podsjetimo, s druge strane, tužiteljstvo tvrdi da je Karadžić bio upoznat osobno s operacijom ubojstava iz više izvora, među ostalim i preko preko Živanovića.

Živanović bi trebao svjedočiti 8. svibnja ove godine, a ostaje za vidjeti hoće li to učiniti ili će se odlučiti na pritvor u slučaju odbijanja. Takvo što je naime napravio njegov kolega koji ga je naslijedio 13. srpnja zvanično na mjestu zapovjednika Drinskog korpusa - general Radislav Krstić kojeg očekuje suđenje za nepoštivanje suda zbog odbijanja svjedočenja, navodno iz zdravstvenih razloga.

S obzirom da optužnica govori o masovnim ubojstvima koja su se dogodila od 13.do 19.srpnja 1995.godine Živanović se izvukao od zapovjedne odgovornosti za počinjeno nedjelo, dok je Krstić pak pravomoćno osuđen na 35 godina zatvora.

Karadžić je u zahtjevu za izdavanjem subpoene Živanoviću naglasio kako je njegov iskaz tim bitnije s obzirom na Krstićevo odbijanje svjedočenja.

Raspravno vijeće pod predsjedanjem južnokorejskog suca O Gon Kwona proslijedilo je subpoenu državi Srbiji u kojoj Živanović boravi, kako bi se pokrenula procedura za njegov transfer u Den Haag.

Inače Živanović je nedavno spomenut tijekom suđenja svom bivšem nadređenom generalu Ratku Mladiću, kao osoba koja je 12. srpnja izvještavala vladiku (zvorničko-tuzlanskog) Vasilija Kačavendu o operaciji Srebrenica, izmamljujući mu smješak informacijom – da je minaret džamije poravnat.

Tom prilikom je pušten i video snimak Živanovića na koji će ga sigurno podsjetiti haško tužiteljstvo ukoliko dođe do unakrsnog ispitivanja - kako bi se narušio njegov kredibilitet kao svjedoka Karadžićeve obrane.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG