Dostupni linkovi

Gej sportisti razmišljaju kako da nastupe na Olimpijadi u Sočiju


Lutka sa likom Vladimira Putina sa LGBT zastavom tokom protesta u Londonu, avgust 2013.
Lutka sa likom Vladimira Putina sa LGBT zastavom tokom protesta u Londonu, avgust 2013.
Richard Solash (preveo Mihailo Rakić)

Za jednog takmičara u brzom klizanju iskazivanje stava je nošenje bedža duginih boja dok juriša na ledu. Za drugog takmičara u umetničkom klizanju to znači da bude ono što jeste - čovek u kitnjastom kostimu sa suprugom pored sebe koji je došao da ga bodri tokom takmičenja.

Ali ovi sportisti koji će se takmičiti na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine svesni su činjenice da mogu biti uhapšeni zbog nejasno definisane ruske zabrane o takozvanoj ''gej-propagandi''.

Ipak, Blejk Skjelerup, reprezentativac Novog Zelanda u brzom klizanju i umetnički klizač iz Amerike Džoni Veir, prkose apelima pojedinih sportista i aktivista na bojkot Zimskih olimpijskih igara (ZOI) u Sočiju. Oni spadaju među one takmičare i navijače koji smatraju da je najbolje mesto za dizanje glasa protiv homofobije upravo ova Olimpijada.

Iako je do paljenja olimpijske baklje ostalo još samo nekoliko meseci, pitanje kako naći najbolji način da se iskaže podrška pravima LGBT osoba već se pošteno zahuktalo. Šta će dozvoliti ruske vlasti, kao i Međunarodni olimpijski komitet - ostaje otvoreno pitanje.

Dvadesetosmogodišnji Skjelerup je jedini javno deklarisani gej sportista koji je zasada potvrdio učešće na Igrama. On planira da nosi bedž u bojama duge, koji je simbol LGBT zajednice, čime će iskazati svoju podršku.

''Previše dugo sam se krio i to nije bilo nimalo zabavno. Ne želim to da menjam samo zarad pravila koja postoje u nekoj državi", istakao je izjavi za ''Hafington post''.

Skjelerupov stav podržao je jedan od najistaknutijih ruskih aktivista za prava LGBT osoba, Nikolaj Aleksejev, koji je za Radio Slobodna Evropa rekao da je spreman da svim zainteresovanim sportistima lično podeli bedževe sa moskovske Parade ponosa održane 2006. godine. Ruska vlast je nakon toga zabranila održavanje parada na sledećih 100 godina.

Ruski predsednik Vladimir Putin odobrio je svojim potpisom zabranu takozvane ''gej-propagande'' u junu ove godine. Zakon koji u najvećoj meri cilja na homoseksualce, kriminalizuje promovisanje ''netradicionalnih seksualnih odnosa'' maloletnicima.

Pojedinci koji prekrše zakon mogu biti kažnjeni sa i do 100,000 rubalja (oko 3,000 dolara), dok kazna za organizacije i udruženja može dostići cifru i do milion rubalja (oko 30,000 dolara). Strani državljani koji prekrše zakon takođe moraju platiti kaznu, a uz to će biti automatski deportovani i mogu dobiti kaznu zatvora do 15 dana.

Borci za ljudska prava u Rusiji i van njenih granica upozoravaju da ovaj zakon institucionalizuje ionako izražene homofobne stavove i opravdava nasilje nad gej populacijom. Otkad je stupio na snagu dogodio se niz napada, uključujući i nekoliko ubistava.

Kako za sportiste, tako i za trenere i navijače, ali i novinare koji dolaze u Soči, najveća briga jeste nepreciznost zakona koji ne ukazuje na šta se tačno misli pod ''propagandom'' čime se stvara prostor za potencijalno opasna tumačenja. Treba uzeti u obzir i to da će milioni maloletnika uživo ili na TV-u pratiti Olimpijadu.

Da li će onda Skjelerup završiti u zatvoru i zaraditi kaznu zbog nošenja svog bedža?

Američki senator Čarls Šumer pozvao je sve države da istaknu zastave dugine boje tokom ceremonije otvaranja ZOI u Sočiju, a onlajn peticijom se Velika Britanija poziva da njen tim nosi sportsku opremu u duginim bojama. Da li će ovakvi potezi poslati neke delegacije kući?

Na svetskom prvenstvu u atletici koji se održava ove nedelje u Moskvi, dvoje švedskih atletičara je tokom takmičenja pokazalo nalakirane nokte u boje duge, dok je američki sprinter Nik Simonds osvojenu srebrnu medalju u trci na 800 metara posvetio svojim gej prijateljima.

Jelena Isinbajeva, svetska prvakinja u skoku s motkom i jedna od najpoznatijih ruskih atletičarki, osudila je ovakve poteze rekavši za ''Njujork Tajms'' da predstavljaju izraz nepoštovanja: ''Mi imamo naš zakon koji bi svako trebalo da poštuje''.

Da li to znači da će slični potezi biti kažnjavani u Sočiju?

Do sada je već bilo nekoliko presedana. U julu, četvorica Holanđana koji su snimali dokumentarac o LGBT zajednicama u Rusiji, bili su prvi stranci koji su uhapšeni zbog kršenja ovog zakona.

Oni su uhapšeni, naplaćena im je kazna, a zatim su deportovani. Izjave ruskih zakonodavaca i funkcionera sugerišu da postoji mogućnost širokog tumačenja zakona.

Dmitri Kiselev, direktor vodeće državne televizije ''Rusija 1'', izjavio je o homoseksualcijama u jednoj emisiji da: ''Njihova srca u slučaju automobilske nesreće treba pokopati ili spaliti, jer nisu podobna za produžetak života''.

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je rastuće strahovanje neosnovano i preuranjeno, kao i da će zakon biti na snazi tokom ZOI.

Džoni Veir, dvostruki učesnik Olimpijskih igara i američki reprezentativac u umetničkom klizanju, poznat je po kitnjastim i perjastim kostimima. Osim što se javno deklarisao kao gej, on je i samoproklamovani rusofil. On govori ruski, ima veliki broj fanova u Rusiji i oženjen je čovekom rusko-američkog porekla.

"Naj gej Olimpijada ikada"

U izjavi za Radio Slobodna Evropa Vier je naveo da ne planira da nosi bedž ili zastavu sa duginim bojama, već će samim učešćem na ZOI iskazati svoj stav.

''Ako su tamo moja porodica, muž i njegova porodica ujedinjeni i podržavaju ono što radim - mislim da je to najlepša i najsnažnija poruka koja može da se pošalje. Za porodicu ruskih emigranata koja živi u Americi i pritom podržava muža svoga sina je nešto sasvim novo i moderno, i definitivno šalje jaku poruku. Ne moram da nosim bilo kakav bedž da bih pokazao podršku LGBT zajednici.''

Ipak, Veir takođe strahuje da ga kazne neće zaobići ili da će biti izložen napadima javnosti zbog svojih aktivnosti na društvenim mrežama. Na slici postavljenoj na nalogu njegovog supruga na društvenu mrežu Tumblr, prikazani su Veir i njegov muž Viktor Voronov kako se ljube na Crvenom trgu u Moskvi.

Dodatnu zabrinutost predstavlja i mračan stav Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK). Iako je MOK javno osudio diskriminaciju homoseksualaca, on je takođe upozorio na to da ''Olimpijada nije mesto za protest i demonstracije.''

Portparol MOK-a u mejlu Radiju Slobodna Evropa uputio je na pravilo 50 Olimpijske povelje koje glasi: ''Nikakve vrste demonstracija, bile one političke, religijske ili rasne prirode nisu dozvoljene na bilo kom mestu koje je vezano za Olimpijadu''.

U mejlu portparola MOK-a se navodi i to da će ''MOK uvek podjednako tretirati sve pojedince''.

Ostaje da se vidi da li će bilo koji vid isticanja gej identiteta ili podrške gej pravima biti protumačen kao ''politički'', i samim tim neprihvatljiv od strane Komiteta.

Na OI u Meksiko Sitiju 1968. godine dvojici američkih sportista su oduzete medalje nakon što su tokom dodele medalja na podijumu salutirali u ime političkog slogana ''Crna moć'' (slogan je iskazivao podršku crncima).

Priprema zlatnih medalja za Olimpijske igre u Sočiju 2014.
Priprema zlatnih medalja za Olimpijske igre u Sočiju 2014.
Zapadni zvaničnici i aktivisti kažu da će pažljivo pratiti poteze MOK-a.

Mark Takano, američki kongresmen koji se javno izjasnio da je gej, izjavio je za Radio Slobodna Evropa:

''Biti otvoreno heteroseksualna osoba nije politički stav ili religijski izraz. To je jednostavno osoba kakva jeste, fundamentalno kao ljudsko biće. I rekao bih da to važi i za one koji otvoreno priznaju da su LGBT osobe. Kada se nekoj osobi na takav način pripiše da je to politički stav, dok se to otvorenim heteroseksualcima ne pripisuje - zaista zvuči apsurdno.''

Neizvesnost oko toga kakva će reakcija Rusije i MOK-a biti u vezi podrške LGBT zajednici donosi neke zanimljive komentare na društvenoj mreži Tviter. Jedan od korisnika predlaže sportistima da na otvaranju ZOI u Sočiju rukama oblikuju zajednički luk koji će simbolizovati dugu.

Još jedan korisnik kaže da će ZOI u Sočiju, uprkos tome kakve će biti reakcije Rusije i MOK-a, najverovatnije postati ''naj gej Olimpijada'' ikada.
XS
SM
MD
LG