Dostupni linkovi

Međunarodni sud pravde pisao članovima Predsedništva BiH


Zgrada Međunarodnog suda pravde u Hagu
Zgrada Međunarodnog suda pravde u Hagu

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak potvrdio je medijima da je Međunarodni sud pravde u Hagu uputio pisma trojici članova Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Crnadak je rekao da su pisma u petak stigla u ambasadu BiH u Hagu, ali da ne zna da li su još stigla na adresu Predsedništva niti šta je Sud u Hagu napisao članovima Predsedništva.

Pismo Međunarodnog suda pravde na ime predsedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića stiglo je u Ambasadu BiH u Holandiji, potvrdila je Ivanićeva savetnica za medije Marija Milić.

Kako je Marija Milić izjavila Radio televiziji Srbije, zbog nepoverenja u ambasadorku BiH u Hagu, Mirsadu Čolaković, predsedavajući Ivanić naložio je da se pismo MSP adresirano na njegovo ime ne otvara i da mu se dostavi redovnim putem, objasnila je Milić.

Predsedavajući Ivanić, kaže Milićeva, pretpostavlja da se MSP poziva na njegovo ranije pismo i pismo Igora Crnatka i da traži jedinstven stav Predsedništva BiH o tome da li Sakib Softić ima legitimitet da predstavlja Bosnu i Hercegovinu pred Sudom u Hagu.

Milić nije mogla da kaže da li su druga dva člana Predsedništva BiH, bošnjački Bakir Izetbegović i hrvatski Dragan Čović, takođe dobili pisma.

Očekuje da će, s obzirom na to da je reč o redovnoj proceduri slanja diplomatske pošte, pismo iz Haga u Sarajevo stići za dva, tri dana.

Irham Čečo, savetnik za medije bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, nije mogao da potvrdi da li je i lider SDA dobio pismo od Međunarodnog suda pravde.

Ovom potezu Međunarodnog suda pravde prethodilo je predavanje zahteva za reviziju presude donete protiv Srbije po tužbi BiH za genocid. Agent BiH pred MSP Sakib Softić zahtev je predao učetvrtak, 23. februara. Njegov legitimitet međutim osporava srpska strana, navodeći da mu je mandate istekao još 2007. godine kada doneta MSP doneo svoju presudu.

XS
SM
MD
LG