Dostupni linkovi

Gastronomski suveniri Kotora


Vlasta Mandić, foto: Vijesti
Vlasta Mandić, foto: Vijesti
Iako su u svijetu gastronomski recepti odavno postali turistički i kulturološki brend, u Crnoj Gori na njihovoj promociji ustrajavaju samo pojedini entuzijasti među kojima je Kotoranka Vlasta Mandić, čija je knjiga Bokeška kužina promovisana u Beču, u organizaciji Austrijsko-crnogorskog društva.

Za razliku od Crne Gore gdje se na hotelskim i restorantskim trpezama najčešće prodaju tuđi proizvod i brendovi, u razvijenim destinacijama domaća gastronomija je jedan od temelja tursitičke uspješnosti. Na to ukazuje i Vlasta Mandić.

"Degustiranje u tim restoranima je jedan svojevrstan suvenir. Doživjeti neku priču, doživjeti ukus i miris to je nešto što može i Boka i cijelo naše crnogorsko primorje da priušti", priča ona.

Kotoranka Vlasta Mandić je jedna od najupornijih promoterki bokeške i crnogorske gastornomije kao turističkog brenda, a njegova je veza neraskidiva sa selom i domaćom hranom.

"Pa, vidite samo Boku. Imamo Mrčevo, Sutorinu dalje da ne nabrajam...To su polja koja su zapuštena a tu treba da bude sve pod poljoprivredom, pod stočarstvom. Međutim, koji su to kompleksi iz prošlosti koji kazuju da je to posao koga se treba sramiti! Naprotiv, niko se vani toga ne srami. Po Americi, Italiji, Španiji to su bogataši, poljoprivrednici koji imaju hacijende ravne dvorcima a oko njih bogatstvo od zelenila, od naranči, limuna, maslina. Zašto mi to ne možemo da imamo, da nam seljak bude gospodin čovjek, gazda", pita Mandić.

Mandić navodi prmijere mediteranskih zemalja čiji je turizam kroz gastronomsku ponudu obezbijedio plasman za domaće proizvođače hrane.

"Turistički, restoranski, hotelski sto, trpeza to je mjesto izvoza. Tu vam dođe klijent o svom trošku, plati put da bi došao kod vas i sjedne za sto. Sada mu izvezimo tu hranu, sa dobrim tanjirom na kojem će biti naša hrana, kada je pojede on će otići sretan a vi ćete mu naplatiti. Nemate carine, nemate ništa... Znači, mi tu treba da izvozimo", kaže ona.

Uz gastronomiju i poljoprivredu, turizam povezuje i kulturnu baštinu. To su su prije par godina imali priliku da dožive turisti u Kotoru i to kroz igrokaz, čija je autorka naša sagovornica, Vlasta Mandić.



Kulinarski identitet Boke kotorske stvaran je od recepata Italije, Austrougarske, Francuske, Grčke i Turske... Poseban značaj ima uticaj kuhinje Venecije kojem je lokalni specifikum dao svoj pečat, kaže Vlasta Mandić i dodaje da sva mjesta Boke, kao i svaka vala imaju svoju kulinarsku priču.

XS
SM
MD
LG