Dostupni linkovi

Završen Exit: Gansi, transparenti i Vojvodina


Transparent na tvrđavi koji je izazvao reakcije u Srbiji
Transparent na tvrđavi koji je izazvao reakcije u Srbiji
Spektakularnim koncertom Guns N’ Roses na glavnoj bini festivala završen je trinaesti EXIT na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Pesmom “Chinese Democracy”, posle 45 minuta kašnjenja Guns N’ Roses je započeo svoj nastup na EXIT-u. Najposećeniji koncert na mejn stejdžu je bio pravi spektakl – u okviru programa korišćeni su specijalni laserski efekti u kombinaciji sa vatrenim topovima i pirotehnikom. Dok su članovi benda dali sve od sebe da podgreju atmosferu, ni publika nije bila ravnodušna: aplauzima i glasnim pevanjem su upotpunili doživljaj.

Vrhunac nastupa legendarnog benda je bio kada su počeli ređati pesme iz starih vremena kao što je na primer “Sweet child of mine”, koju je publika skoro u celosti otpevala sa grupom. Naravno ni pesma “Knockin’ on heaven’s door” nije prošla bez podrške fanova. Skoro dvosatni koncert je zatvorio program na glavnoj festivalskoj bini.

Pre nastupa kontroverznog američkog rok benda publiku je zabavljao autralijski Wolfmother.

Najduže su posetioci Dance Arene bili na nogama. Poslednji nastup je počeo ujutro oko pola sedam – arenu je tradicionalno zatvorio DJ Marko Nastić, zajedno sa Dejanom Milićevićem i Markom Milosavljevićem.

Ovogodišnji Exit biće upamćen i po koncertu benda Duran Duran kao i američke grupe Gossip. Fanovi soul muzike sigurno će se još dugo prisećati muzike Erike Badu sa treće noći festivala.

Exit je ove godine podsećao Novosađane na stari aktivistički prizvuk: Postavljanjem transparenta “Dobrodošli u Novi Sad, glavni grad Vojvodine” na zidine Petrovaradinske tvrđave, organizatori su dali svoje mišljenje o odluci Ustavnog suda koji je osporio više od 20 odredbi Zakona o nadležnostima Vojvodine, što je u Vojvodini protumačeno kao dodatno ograničavanje ionako uske autonomije ove pokrajine.

Osim muzike organizatori su obezbedili i prateće programe kao što su Silent disco, 3D projekcije, tematske žurke i performasi.

Na festivalu je postavljena i bina pod nazivom Peep Show Stage, namenjena za publiku iznad 18 godina, na kojem su DJ-eve pratili plesačice i projekcije umetničkih erotskih filmova.

Exit festival održan je 13. put, a tokom četiri dana na više od 20 bina nastupilo približno 400 izvođača i umetnika.
XS
SM
MD
LG