Dostupni linkovi

"Galeb" novosadskog SNP najbolja predstava MESS-a


Predstava "Galeb"
Predstava "Galeb"
U Sarajevu su u utorak, u ranim jutarnjim satima, dodijeljene nagrade 53. Međunarodnog teatarskog festivala MESS. Ocjenama žirija, ali i publike, predstava „Galeb“ Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad proglašena je najboljom. Ovo maratonsko ostvarenje, u trajanju do sedam sati, postavio je Tomi Janežič prema tekstu Antona Pavloviča Čehova.

„Predstava 'Galeb' je intenzivno istraživanje pozorišnih znakova i performativnog jezika pri čemu isporučuje veliki broj izvrsno formulisanih poenti u simbiozi sa igrom cijelog ansambla. To je predstava koja komunicira na više nivoa, a u isto vrijeme je silno intimna i politički angažovana“, pojašnjava slovenačka pozorišna kritičarka Zala Dobovšek, članica žirija Međunarodne asocijacije pozorišnih kritičara.

Za najboljeg režisera proglašen je Wim Vandekeybus za režiju predstave „Pljačka plijena“.

Zlatni lovorov vijenac za najbolje glumačko ostvarenje odnijeli su Gonzalo Callejas za ulogu Hamleta u predstavi „Hamlet, od Anda“, Ella Becerra, kolumbijska trilogija trupe La Maldita Vanidad i Jasna Đuričić, „Galeb“.

U kategoriji Najbolji dramski tekst u selekciji Balkan (Con)Text nagrada je pripala prištinskoj umjetnici Doruntini Basha za tekst „Prst“.

Predstava "Pljačka plijena"
Predstava "Pljačka plijena"
Milica Janevski iz predstave „Galeb“ i Daniel Diaź iz predstava „Materijalni autor“ i „Kako želiš da te želim“ odnijeli su nagrade “Rejhan Demirdžić” za najbolje mlade glumce.

Nagrada „Jurislav Korenić“ za najboljeg mladog režiserka/ku pripala je Simone Derai, trupa Anagoor, za postavljanje predstave „L.I. Lingua Imperii“.

Specijalno priznanje žirija dobio je Gianluca Tomasella, tehnički direktor predstave „Osvajanje sreće“, kao i autori dramatizacije predstave „Tajna džema od malina“ - Adnan Lugonić, Bojana Vidosavljević i Dario Bevanda, te Mirna Ler za scenografiju ove predstave.

Prvi put je o Zlatnom lovorovom vijencu za najbolju predstavu Children MESS-a odlučila najmlađa publika Festivala. Ovogodišnja pobjednica je predstava „Jedno jutro sam otišla“ čileanskog Teatra de Ocasíon.

Dodjela nagrada
Dodjela nagrada
Direkcija Festivala malih i eksperimentalnih scena (MESS) ove godine svoju najznačajniju nagradu “Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra” dodijelila je bh. kostimografkinji Vanji Popović, a nagradu “Marko Kovačević“ za teatarsku kritiku i teatarsku publicistiku Seadu Đuliću za knjigu „Dinamika statičnog tijela“.
Inače, direktor Festivala Dino Mustafić vrlo je zadovoljan kako je prošao ovogodišnji desetodnevni MESS jer je to, kako kaže, već odavno bosanskohercegovački a ne samo sarajevski festival.

„Već smo zaključili Festival sa predstavama za iduću godinu. Najvjerovatnije bi trebalo da dođe gostovanje Thalia Theatra sa čuvenom predstavom 'Faust' Nicolasa Stemanna, zatim predstave iz Azije, Afrike i Amerika. U svakom slučaju, mi ćemo taj program složiti kako najbolje znamo i umijemo. Već smo razgovarali sa tim trupama. Na nama je još da obezbijedimo novac, te da poželimo da okolnosti dogodine za kulturu budu mnogo bolje nego što su bile ove godine“, ističe Mustafić.

Od 28. septembra do 7. oktobra u Sarajevu, Mostaru, Goraždu i Visokom na trinaest lokacija 25 predstava imale su više od 30 izvedbi u kojima je učestvovalo oko 300 gostiju iz 18 zemalja. Održani su i Balkan (Con)Text razgovori sa savremenim dramskim autorima i MESS Forum o centralnoj festivalskoj temi „Korozija nade“. Priređene su i tri radionice i jedan master-class. Festival je pratilo više od stotinu akreditovanih novinara iz Bosne i Hercegovine i svijeta.
XS
SM
MD
LG