Dostupni linkovi

G8 bez dogovora o Severnoj Koreji i Siriji


Ministri spoljnih poslova zemalja članica G8
Ministri spoljnih poslova zemalja članica G8
Ministri spoljnih poslova zemalja G8 nisu uspeli da prevaziđu neslaganja o krizi u Siriji, niti da usaglase konkretan plan o Severnoj Koreji na sastanku u Londonu u četvrtak.

G8 je saopštila da osuđuje razvoj nuklearnog naoružanja u Severnoj Koreji "najoštrijim rečima", ali nije precizirala nikakve konkretne korake.

U saopštenju objavljenom posle sastanka, ministri spoljnih poslova SAD, Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Kanade i Rusije pozvali su Severnu Koreju da se "uzdrži od dodatnih provokativnih akcija".

Američki zvaničnik koji nije želio da bude imenovan rekao je da su ministri razgovarali i o ulozi Kine, koja nije članica G8, u vezi sa pretnjama iz Pjongjanga, ali da razgovor nije doneo nikakve konkretne rezultate.

Pjongjang je premestio dve rakete tipa “Musudan” na istočnu obalu. Njen domet se procenjuje na oko tri hiljade kilometara. Posmatrači procenjuju da bi mogla biti lansirana u ponedeljak na rođendan osnivača Severne Koreje Kim il Sunga.

Režim njegovog unuka Kim Džong Una je zaoštrio retoriku nakon zajedničkih vojnih vežbi SAD i Južne Koreje i nedavnih sankcija UN uvedenih zbog trećeg nuklearnog testa.

Severna Koreja je najavila da će ponovo pokrenuti nuklearni reaktor, koji je zatvoren 2007, U međuvremenu je prekinula crvenu liniju - telefonsku vezu između armija dve države koja je namenjena hitnom rešavanju vojnih incidenata. Takođe, zatražila je od više zemalja da povuku svoje diplomatsko osoblje iz Pjongjanga, ističući da ne može da im garantuje bezbednost.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg rekao je posle razgovora sa svojim kolegama iz G8da svet nije učinio dovoljno na rešavanju sirijske dvogodišnje krize, u kojoj je, prema procjenama, poginulo 70.000 ljudi.

"Savet bezbednosti UN nije ispunio svoje obaveze zato što je podeljen. Te podele i dalje postoje. Da li smo ih rešili na ovom sastanku? Ne. Nismo to ni očekivali", rekao je Hejg novinarima.

Najnoviji dokazi o vezi pojedinih opozicionih boraca sa Al-Kaidom još više otežava podršku međunarodne zajednice Asadovim protivnicima.

U tom kontekstu zabrinutost izaziva jučerašnja izjava čelnika sirijskog džihadističkog Al Nusra fronta koji je obećao vernost čelniku Al Kaide Ajmanu al Zavahiriju, što povećava strahove Zapada zbog namere pobunjenika da se naoružavaju.

Čelnici opozicione Sirijske nacionalne koalicije (SNC) su, navodno, tokom pomenutog skupa tražili veću humanitarnu pomoć. Jedan američki zvaničik je kazao da je državni sekretar Keri ukazao na važnost boljeg organizovanja opozicije.
XS
SM
MD
LG