Dostupni linkovi

Curenje toksične vode iz Fukušime: Najozbiljniji nuklearni incident od Černobila


Japanska uprava za regulisanje radioaktivnosti (NRA) dramatično je pojačala upozorenje na toksičnost vode koja ističe iz nukleranog postrojenja u Fukušimi, s nivoa jedan, što znači "anomalija", na nivo tri, koji, prema međunarodnoj skali nuklearnih incidenata, označava "ozbiljan incident".

U isto vreme, jedan od vodećih južnokorejskih prevoznika - preduzeće Asiana Airlines - najavio otkazivanje čarter letova između glavnog grada Južne Koreje i Fukušime.

Reč je o najozbiljnijem nuklearnom incidentu od Černobila.

Operator Fukušime saopštio je u utorak da je oko 300 tona kontaminirane vode iscurilo iz rezervoara koji je dizajniran s ciljem da zadrži radioaktivnu vodu.

Japanska administracija za nuklearnu energiju saopštila je danas da je zabrinuta da će kontaminirana voda iscuriti i iz ostalih rezervoara, koji su napravljeni na brzinu u jeku krize pre dve godine posle kvara na tri reaktora nakon cunamija u martu 2011. godine.

Tada je proglašen maksimalni nivo toksičnosti - sedam, čime je Fukušima potvrđena kao najveća nuklearna katastrofa posle Černobila 1986.

Prema Međunarodnoj agenciji za nukleranu energiju svako povećanje nivoa na skali opasnosti od nuklearnog incidenta znači i desetorostruko povećanje radijacije.

Predsedavajući Japanske uprave za regulisanje radioaktivnosti Šuniči Tanaka.

“Ne može se reći da će ako pojačamo kontrolu incidetni biti izbegnuti. To je kao ukleta kuća u zabavnom parku u kojoj se stvari dešavaju jedna za drugom”, kazao je predsedavajući Japanske uprave za regulisanje radioaktivnosti Šuniči Tanaka.

Tokijska elektrodistribucija (Tepko) upravlja elektranom i pokušava da obuzda curenje radijacije. Kompanija je kritikovana i optužena da je prikrivala razmere problema u ovom objektu.

“Ovo je zaista za žaljenje. Vlada će učiniti sve da zaustavi curenje radiokativne vode što je pre moguće”, rekao je glavni sekretar japanske vlade Jošihidi Suga.

Merenje zračenja objavljeno na na sajtu NRA je 100 jedinica na sat.

Nivo radijacije u vodi koja je iscurila iz postrojenja je takva da bi osoba koja bi se nalazila na pola metra udaljenosti u roku od sat vremena dobila pet puta veću dozu radijacije od maksimalne dopuštene godišnje radijacije za radnike u nuklearnim postrojenjima. Nakon 10 sati provedenih u neposrednoj blizini te vode, osoba bi osetila mučninu i odumiranje belih krvnih zrnaca.

Kina i Južna Koreja traže pojašnjenje

Kina je šokirana činjenicom da iz japanske nuklearke Fukušime i dalje curi radioaktivna voda, dve godine posle razornog zemljotresa i cunamija koji su oštetili ovaj objekat, saopštilo je u sredu kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kina se "nada da će japanska strana odlučno preduzeti efikasne korake radi okončanja ovog negativnog uticaja posledica nuklearne nesreće u Fukušimi", navodi se u saopštenju.

Susedna Južna Koreja je zatražila objašnjenje od Japana da li je radiokativna voda iscurila u Pacifik.

TEPKO trenutno ubacuje vodu u oštećene reaktora da bi ih hladio i, istovremeno, ispumpava kontaminiranu vodu.

Međutim, Komei Hosokava, profesor Univerzitata Seika u Kjotou kaže da če biti potrebna međunarodna pomoć:

"TEPKO ne postupa najcelishodnije u cilju sređivanja situacije, a japanska vlada je, na neki način, izgubila kontrolu. Ona u ovom trenutku nije voljna da uputi SOS’ poziv za pomoć, ali bi trebalo jer je situacija vanredna”.

Fukušima
Fukušima
TEPKO priznaje da bi radioaktivna voda mogla da kontaminira zemljište i izlije u Pacifički ocean. U ovoj kompaniji saopštavaju da čine sve da spreče takvu situaciju, jer radnici prebacuju kontaminiranu vodu iz tankera u kojima ona curu u neoštećene, nastojeći da prikupe vodu koja se izlila.

TEPKO i japanska vlada razmatraju plan za gradnju zida od smrzunte zemlje oko reaktora, čime bi se izolovalo ovo postrojenje od podzemnih voda.

Profesor Hosokava smatra, međutim, da to dugoročno nije održivo rešenje.

“Održavanje zamrznutog sistema je veoma skupo, iziskuje mnogo električne energije. To može funkcionisati određeno vreme, recimo nekoliko sedmica, da bi se u međuvremenu obavili drugi poslovi. Ali, to nije izvodljivo u periodu od nekoliko godina”.

Istovremeno sa nastojanjem da spreči curenje, TEPKO se priprema da odstrani 400 tona visoko ozračenog potrošenog goriva iz drugog dela postrojenja. Izvlačenje više od 1.300 šipki korišćenog goriva iz oštećenog reaktora je bez presedana i skopčano sa opasnošću.

Pojedini eksperti upozoravaju da eventualna radijacija tokom ovog postupka može voditi još ozbiljnijoj katastrofi nego što je bila havarija u Fukušimi u martu 2011. godine. Međutim, Hosokava smatra da nema drugog izbora i da je ovaj poduhvat nužan, koji, po njegovom mišljenju, neće biti preduzet pre sledeće godine.

Zbog radijacije iz korišćenog goriva, mora sve da se učini daljinskom operacijom. Držanje svog potrošenog goriva unutar postrojenja je mnogo opasnije. Eventualno novi zemljotres bi izazvao masovnu radijaciju”.

Prema Izveštaju o statusu svetske nuklearne industrije, čiji je Hosokava jedan od autora, “potpuno oslobađanje energije iz bazena sa potrošenim gorivom – bez ikakvog obuzdavanja ili kontrole – može izazvati daleko najveću dosda viđenu radiološku katastrofu”.
XS
SM
MD
LG