Dostupni linkovi

Fuele: Nobelova nagrada je poticaj procesu proširenja EU


Stefan Fuele
Stefan Fuele
Autor: Richard Jozwiak

Nakon što je najprestižnija nagrada, ona za mir, dodijeljena u petak Evropskoj uniji, u razgovoru sa RSE novinarom u Briselu, Rikardom Jozwiakom, komesar za proširenje EU Stefan Fuele ocijenio je da narada dolazi u pravo vrijeme, samo dva dana nakon objavljivanjanja novog izvještaja o napretku u proširenju EU.

Fuele je kazao da to za njega i njegove saradnike predstavlja veliku satisfakciju, te ohrabrenje za naredni paket proširenja EU, kako za zvaničnike u Briselu, tako i za zemlje koje žele ući u EU.

Na pitanje da li očekuje da će nagrada djelovati podsticajno za proces daljeg proširenja EU Fuele je odgovorio:

"Apsolutno. U vrijeme kada neki govore o zamoru od proširenja, a drugi o umoru od reformi, Nobelova nagrada za mir je ogroman poticaj i nadam se da će to učiniti da i političari i građani razmisle ozbiljno o moći promjena koje proširenje daje. Nadam se da će ojačati našu tvrdnju da dublje integracije i proširenje trebaju ići zajedno, jer je to pravi način da se ojača Evropska unija."

O tome koju poruku ova nagrada šalje vlastima zemalja Zapadnog Balkana i Istočne Evrope, Fuele kaže:

"Najvažnije je da je to podsjetnik u pravo vrijeme - da su dio najuspješnijeg i najambicioznijeg evropskog projekta. Nedostaje nam dobre vijesti ovih dana i ova o Nobelovoj nagradi za mir Evropskoj uniji je definitivno dobra vijest i to ne samo za zemlje koje žele ući u EU, nego i za Evropsku uniju u cjelini."

Na pitanje da li će nagrada uticati da starije članice EU budu više raspoložene za proširenje Unije, Fuele je odgovorio:

"Mislim da će im to otvoriti umove. Nekad smo previše koncentrisani, a vjerovatno s pravom, na naše unutrašnje probleme i izazove. Ali, ovo je vrijeme i ovo je prilika da se razmišlja o najmoćnijem instrumentu za promjene, ovo je vrijeme i ovo je prilika da se razmisli o tome da u našim rukama imamo najmoćniji, instrument za promjene, a to je proširenje. I nadam se da će prestati da gledaju na proširenje i produbljivanje integracija kao dva odvojena pitanja, nego kao dva paralelna procesa koji idu jedan uz drugi i jačaju Evropsku uniju, a ne obrnuto."
XS
SM
MD
LG