Dostupni linkovi

Fudbalska groznica: Kosovo spremno za prijateljske utakmice


Ilustracija
Ilustracija
Na Kosovu pozdravljaju odluku svetske Svetske fudbalske federacije FIFA da se ovoj zemlji dozvoli da igra prijateljske mečeve sa drugim selekcijama. FIFA je odlučila da Kosovo može da igra ali bez državnih simbola, uz fusnotu, i pod uslovom da ne igra sa predstavnicima iz bivše Jugoslavije.

Kosovski lideri navode da je ovo prvi ali važan korak u internacionalizaciji kosovskog fudbala, dok iz Fudbalskog saveza Kosova skreću pažnju da se što pre povede računa o poboljšanju infrastrukture.

Agim Ademi, potpredsednik kosovskog fudbalskog saveza, u izjavi za RSE navodi da će se odluke FIFA-e poštovati i da fusnota neće predstavljati problem. On je najavio da se prva prijateljska utakmica može očekivati već 5. marta.

Koliko je Kosovo spremno za tako nešto, Ademi odgovara:

“Što se tiče potencijala kod fudbalera, realno, mi smo spremni za takve utakmice. Mnogi stručnjaci su nas visoko ocenili, uzimajući u obzir fudbalere sa Kosova koji igraju u međunarodnim klubovima, ali svakako, tu su i ostali fudbaleri sa Kosova. Što se infrastrukture tiče, potrudićemo se da do 3. marta ubedimo državne organe da nam izađu u susret kako bismo pripremili stadion za buduće utakmice”, kazao je Ademi.

Afrim Toverljani, koga je Fudbalski savez Kosova proglasio najboljim trenerom za 2013. godinu, u izjavi za RSE pozdravlja odluku FIFA-e i navodi da je ovo bio poslednji trenutak da se prekine diskriminacija nad Kosovarima i da im se omoguće prijateljske utakmice sa raznim klubovima.

“To je veliko dostignuće, ali ovo nije sasvim dovoljno sve dok ne budemo ravnopravan član FIFA-a. Razume se, dobro je što ćemo igrati utakmice bez obzira na fusnotu. Najvažnije je da su ukinute barijere i da ćemo igrati prijateljske utakmice”, kazao je on.

Srediti stadione

Iako navodi da je Kosovo spremno za prijateljske utakmice, glavni problem će ipak biti slaba infrastruktura koja ne ispunjava međunarodne standarde.
Sepp Blatter
Sepp Blatter

“Ubrzanom procedurom treba i Fudbalski savez, i vlada, i Ministarstvo sporta i opštine da intervišu i što pre srede stadione kako bi se poboljšalo stanje”, kazao je Toverljani.

Premijer Kosova Hashim Thaci zahvalio se predsedniku FIFA-e, Seppu Blatteru na pruženoj pomoći za ovaj, kako je rekao, prvi ali važan korak u internacionalizaciji kosovskog fudbala.

“Uveren sam da će Fudbalski savez Kosova u bliskoj budućnosti biti ravnopravan član UEFA i FIFA-e, i da će dogovoreni modaliteti postati nevažeći. Institucije Republike Kosova biće od pomoći u svim aspektima razvoja fudbala i sporta uopšte”, napisao je kosovski premijer na svom Facebook profilu.

Neki od poznatih kosovskih fudbalera koji karijeru prave van Kosova, a koji u budućnosti mogu igrati u kosovskoj reprezentaciji su Adnan Januzaj (Manchester United), Xherdan Shaqiri (Bayern Munchen), Valon Behrami (Napoli), Granit Xhaka (Borusia Moenchengladbach).
XS
SM
MD
LG