Dostupni linkovi

Kada 'Partizan' odaje poštu osuđenom kriminalcu


"Slučaj majice" je opet skrenuo pažnju na višedecenijsku zloupotrebu sporta: Nenad Borovčanin
"Slučaj majice" je opet skrenuo pažnju na višedecenijsku zloupotrebu sporta: Nenad Borovčanin

Nakon nedavnog incidenta u kom su fudbaleri i košarkaši "Partizana" odali počast ubijenom Aleksandru Stankoviću, osuđivanom kriminalcu zbog trgovine drogom i posedovanje oružja, noseći majice sa njegovim likom, direktor Superlige Srbije Vladimir Bulatović kaže za RSE da će disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije (FSS) odlučivati o ovom slučaju.

On kaže da će Superliga FSS-u poslati izveštaje delegata i sudija sa utakmice "Partizan" – "Voždovac" održane u subotu 15. oktobra, na kojoj su se igrači crno-belih pojavili u majicama sa likom osuđenog navijača koji je nedavno ubijen, te da će Komisija onda razmatrati eventualnu kaznu Partizanu.

"Pozvaće klub, igrače i tražiti izjave, tako da je na njima sledeći potez. Svaki fudbalski klub ima obavezu da od rukovodioca takmičenja traži dozvolu za neki dodatni angažman na utakmici. Oni to nisu zatražili, pojavili su se igrači u tim majicama, i to je propust Fudbalskog kluba 'Partizan'", navodi Bulatović za RSE.

Disciplinska komisija FSS-a, koja je nezavisno telo, sastaje se četvrkom posle podne. Ukoliko materijal stigne u naredna dva dana, kako nam je rečeno, disciplinska mera za "Partizan" može se očekivati za desetak dana.

Prema dosadašnjim iskustvima, kada je na primer u sličnom slučaju odlučivano o "Crvenoj zvezdi", "Partizan" najverovatnije očekuje novčana kazna.

Osim najava iz Superlige, državne institucije već danima ne reaguju povodom incidenta u kom su fudbaleri i košarkaši "Partizana" odali počast ubijenom Aleksandru Stankoviću, osuđivanom dileru droge noseći majice sa njegovim likom.

Ćutanju države pridružio se i muk u Sportskom društvu "Partizan". Navodno, niko ne zna kako su se sporna obeležja pojavila u svlačionicama igrača.

Posle svega, sahrani Stankovića prisustvovali su i predstavnici uprave Fudbalskog kluba (FK) "Partizan" Miloš Vazura, Milorad Vučelić i Ivica Iliev, kao i nekoliko fudbalera tog kluba. Prethodno su Jugoslovensko sportsko društvo "Partizan" i Fudbalski klub u novinama dali čitulju ubijenom osuđivanom navijaču.

Bokserski šampion i donedavni državni sekretar za sport u Vladi Srbije, Nenad Borovčanin, kaže da je ovaj slučaj opet skrenuo pažnju na višedecenijsku zloupotrebu sporta.

"To su problemi koji ne postoje samo danas, već su bili mnogo gori, o čemu se ne govori. Kao što je paljenje Američke ambasade u Beogradu, paljenje Bajrakli džamije, učestvovanje i zloupotreba navijača za različite političke demonstracije", konstatuje Borovčanin.

Napad vatrom na ambasade Hrvatske i SAD-a u Beogradu, februar 2008.
Napad vatrom na ambasade Hrvatske i SAD-a u Beogradu, februar 2008.


Vladimir Bulatović, koji je jedan od funkcionera sa najdužim stažom u srpskom fudbalu, jer je u ovom sportu već 30 godina, ističe da je neprimereno da sportisti nose navijačke majice.

"To nije u redu zbog toga što fudbalu pripadaju vrednosti druge vrste. Ako je, na primer, pokojnom Vladici Kovačeviću izuzeta počast minuta ćutanja, ili odavanja počasti, onda bi to trebalo da bude godina ćutanja, a ne minut ćutanja. Po nečemu, je l'... Svakog navijača poštujem, ne ulazim u analizu ko je, šta je. Ali, navijač je navijač. Njima ne pripada ta vrednost u ovom obliku. Oni imaju vrednost neke druge vrste, ovde su pomešane stvari", reči su Bulatovića.

Do sada se o "slučaju majice" od zvaničnika jedino oglasio premijer Srbije Aleksandar Vučić. On je iz Niša, odgovarajući na pitanje o ovom incidentu koji je uznemirio javnost, poručio da je stvar izbora hoće li neko nositi majicu sa likom osuđenog navijača.

Takav stav čoveka koji se deklarativno zalaže za sređivanje stanja u sportu ostavlja prilično zbunjujući utisak, smatra dugogodišnji sportski novinar Miloš Šaranović.

"Osim izostanka reakcije države, poražavajuće mi deluje i trend po kom je nešto što privlači dosta pažnje mladih generacija toliko prepušteno na milost i nemilost aktuelnim društvenim tokovima – i to onim najgorim koji se dešavaju", kaže Šaranović.

Miloš Šaranović: Izostala reakcija države
Miloš Šaranović: Izostala reakcija države


Miloš Šaranović tvrdi da ne postoji nikakav mehanizam, niti je bilo šta definisano u odnosima a što bi moglo da naznači ko bi bio odgovoran.

"Pretpostavljam da će Zajednica superligaša, kao što je svojevremeno kažnjavala Zvezdu zbog istog slučaja, sada propisati neku relativno besmislenu novčanu kaznu i da će se sve tako završiti. Jasno je da se svi uzdaju da će se nastaviti sa starom praksom: bilo, prošlo i ništa", ocenjuje Šaranović.

Odvojiti politiku od sporta

Pre tačno osam godina fudbaleri "Zvezde" na sličan način su glorifikovali Uroša Mišića, huligana osuđenog na deset godina zatvora zbog brutalnog napada upaljenom bakljom na žandarma Nebojšu Trajkovića. Tada je istragu vodila Zajednica superligaša, a učesnici ispada, klub i igrači su samo novčano kažnjeni.

Slično je bilo i 2014. kada su se fudbaleri "Crvene zvezde" pred utakmicu pojavili u majicama sa slikom ubijenog vođe navijača Velibora Dunjića, koji je imao brojne sukobe sa zakonom.

Incidenti se ponavljaju, zaključuje profesor prava Bogoljub Milosavljević, jer je izostala reakcija države.

"Politika mora da se odvoji od sporta. Da bi se to uradilo, osim akcije državnih organa, sportskih saveza i klubova, premijer bi morao da se vrati onoj ideji koju je davno izrekao – da se ljudi iz vrha stranaka povuku iz sporta. Da se klubovi privatizuju i da se napravi red u njima", naglašava Milosavljević.

U čitavoj priči, verovatno velikim delom i zbog opšteg utiska građana o pravnoj nesigurnosti u državi, i javne ličnosti nerado se oglašavaju o poslednjem "slučaju majice". Jedan od retkih koji je javno istupio je legendarni vaterpolista Aleksandar Šapić.

"Ako nekog staviš na grudi budi mangup do kraja, a ne – ja ništa ne znam. Bruka je što niko ne zna otkud majice", napisao je, između ostalog, Šapić na jednoj društvenoj mreži.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG