Dostupni linkovi

Nepoznat uzrok pada aviona Džermanvingsa, 150 poginulih


Avion niskobudžetnog „Džermenvingsa“ (Germanwings), u čijem padu je poginulo 150 putnika i članova posade, prošao je dan ranije tehnički pregled, a pilot je imao više od 10 godina letačkog iskustva u avionima Džermanvingsa i njegovog vlasnika, Lufthanze, saopštila je ova kompanija.

Poslednji kontakt kontrola leta imala je sa avionom kada je bio na visini od 2.250 metara, leteći brzinom od 700 kilometara na sat.

U utorak uveče francuska televizija je objavila snimak mesta gde se srušio avion. Francuska policija je saopštila da će biti potrebno više dana za izvlačenje tela nastradalih jer je teren nepristupačan.

Glavni rukovodilac Džermanvings Tomas Vinkelman izjavio je da je njihov A320 dugo padao pre no što je udario u Francuske Alpe, pri čemu je poginulo svih 150 putnika i članova posade. Vinkelman je izjavio da je avion počeo da gubi visinu ubrzo pošto je dostigao maksimalnu visinu nakon poletanja sa aerodroma u Barseloni.

Pad je trajao osam minuta iznad južnog, nepristupačnog, snegom pokrivnog dela francuskih Alpa, rekao je Vinkelman novinarima u Kelnu.

On je dodao da je avion imao veliki remont u leto 2013. godine.

"Redovna kontrola tipa C, što je oznaka za veliki remont, izvršena je,
kao što je predviđeno, u leto 2013. godine",
rekao je Vinkelman, precizirajući da se ovakav tip revizije uglavnom obavlja svakih 12 do 18 meseci.

"Poslednja rutinska kontrola izvršena je juče, 23. marta u Diseldorfu, a obavila ju je tehnička služba `Lufthanze`", naveo je direktor kompanije.

Radarski signal i radio veza sa kontrolom leta prekinula se u 10.53 po lokalnom vremenu.

Posada nemačkog aviona nije uputila signal za pomoć, saopštila je francuska Uprava civilnog vazduhoplovstva.

"Posada nije uputila 'mejdej'. Vazduhoplovna kontrola je odlučila da proglasi da je avion u opasnosti jer više nije imala nikakav kontakt sa posadom letelice", navela je ta uprava.

Prethodno je francusko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da je pilot objavio uzbunu, zatraživši da kontrola leta "očisti" sav vazdušni prostor ispod ove letelice.

Zvaničnici su rekli da je avion ponirao tempom od kilometar u sekundi.

Većina putnika iz Nemačke i Španije

Iako je avion u saobraćaju od 1991, “Džermanvings” ističe da je tehnički bio ispravan i da je elektronika bila moderna.

Francuski premijer Manuel Vals je kazao da niko nije preživeo.

“Helikopter je uspeo da sleti na mesto nesreće i nažalost možemo da potvrdimo da nema preživelih”.

U avionu je bilo 144 putnika i 6 članova posade. Među putnicima su bile i dve bebe i 16 đaka i dva učitelja iz nemačkog grada Haltern koji su bili u Barseloni, jer su učili španski jezik.

U avionu je bilo 67 nemačkih i 45 španskih putnika, ali i građana drugih država, izjavio je francuski predsednik Fransoa Oland.

"Među žrtvama ima Španaca.. i ljudi drugih nacionalnosti, pre svega Nemaca, i bez sumnje Turaka. Ne bi trebalo da ima francuskih žrtava, ali to nije sasvim izvesna činjenica", rekao je Oland posle susreta sa španskim kraljem Felipeom VI koji je zbog nesreće zatim i "otkazao" zvaničnu posetu koju je upravo bio počeo.

Oland je kazao da će biti istražene sve okolnosti koje su dovele do tragedije.

“Naravno, mi ćemo omogućiti sve što je potrebno za relevntne nemačke i španske vlasti. Takođe ćemo pružiti pomoć porodicama žrtava", rekao je francuski predsednik.

Nemačka kancelarka Angela Merkel telefonom je razgovarala sa Olandom, koji joj izrazio podršku, i španskim kolegom Marijanom Rahojem.

Ona je rekla u obraćanju novinarima da je šokirana ovim događajem i da su Nemačka, Francuska i Španija u "dubokoj žalosti", otkazujući sve današnje sastanke.

Ona je izjavila je da će sutra otputovati u Francusku, na mesto pada aviona.

"Sutra ću otputovati tamo da steknem ličan utisak i razgovaram sa lokalnim zvaničnicima", izjavila je Merkelova,dodajući da će Nemačka sarađivati sa svim ostalim zemljama pogođenim padom ovog aviona.

Nema indicija o terorističkom napadu

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Bernadet Mijan izjavila je da ne postoje indicije da je današnji pad aviona kompanije "Džermanvings" u francuskim Alpima rezultat terorističkih aktivnosti.

Bela kuća je saopštila da je predsednik Barak Obama informisan o avionskoj nesreći i da će zvaničnici SAD biti u kontaktu sa francuskim, nemačkim i španskim kolegama, kako bi im pružili pomoć, javile su agencije.

Pronađena crna kutija

Prema pisanju francuskog lista "Figaro" pronađena je jedna od crnih kutija aviona

U žandarmeriji u Ijeru, u Provansi, navode da je nađeno desetak krupnih ostataka srušenog aviona, dok su ostali sitniji delovi rastureni unaokolo, prenosi "Figaro".

"Ostaci aviona su rastureni na površini od oko jednog hektara, u zoni kojoj je veoma teško pristupiti. Avion se srušio u veoma strmoj oblasti", objasnio je potpukovnik žandarmerije u Ijeru.

Istovremeno, u Ministarstvu unutrašnjih poslova u Parizu upozoravaju da se mesto nesreće nalazi u veoma opasnoj i nestabilnoj zoni.

Neimenovani policijski oficir je rekao da je praktično nemoguće da ima preživelih među putnicima i članovima posade.

Vlasti su upostavile krizni štab u Le Verneu koji se nalazi u dolini Blanš između gradića Dinj-le-Ben i Barselonet, nedaleko od mesta gde se danas pre podne srušio avion.

U zoni nesreće raspoređeno je sedam policijskih helikoptera i letelica civilne bezbednosti i uspostavljen vanredni centar za kontrolu leta da bi organizovao težak vazdušni saobraćaj ka mestu nesreće i sa njega, navode izvori bliski operaciji.

Oko 360 vatrogasaca iz okolnih regiona poslato je u ovu zonu da pomognu lokalnim snagama.

Tamo je upućena i logistička oprema, uključujući rasvetu kako bi se operacije spasavanja nastavile i tokom noći.

Biće potrebno više dana da se pronađu tela stradalih kao i ostaci aviona”, kazao je visoki policijski zvaničnik Žan Pol Bloi (Jean-Paul Bloy).

Ostaci srušenog zaviona nalaze se na oko 2.000 metara u južnim Alpama, oko 100 kilometara severno od francuske rivijere i grada Nice, nedaleko od italijanske granice.

A320 jedan od najstarijih u floti

Airbus A320 je star 24 godine i jedan je od najstarijih aviona u floti.

Linija aviona Airbus A320, odnosno šira porodica Airbus (A319-A320-A321), od puštanja u vazdušni saobraćaj doživela 60 je nesreća u kojemu je stradalo 789 ljudi. Od toga, u 24 slučajeva avioni su bili uništeni ili nepopravljivo oštećeni.

Putnički avioni Airbus A320 zabeležili su 17 nesreća od 1988. do 2015. godine, ali slovi kao veoma pouzdan.

Godine 2014. let Air Asije završio je padom aviona u Javansko more. U nesreći je stradalo svih 162 putnika, a istraga o padu još traje.

Korišćenje ovog aviona za prevoz putnika počeo je da izaziva kontroverze nakon što je zbog kompjuterizovanog kontrolnog sistema smanjen broj pilota sa tri na dva.

XS
SM
MD
LG