Dostupni linkovi

Pobjeda ekstremne desnice na regionalnim izborima u Francuskoj


Marion Marechal-Le Pen, članica Nacionalnog fronta i rođaka liderke Nacionalnog fronta Marine Le Pen
Marion Marechal-Le Pen, članica Nacionalnog fronta i rođaka liderke Nacionalnog fronta Marine Le Pen

Nacionalni front, partija krajnje desnice pobijedila je u najmanje šest od ukupno 13 francuskih regija, u prvom krugu lokalnih izbora. Ovi su izborni rezultati prvi pokazatelj kakve su posljedice ostavili prošlomjesečni teroristički napadi u Parizu, u kojima je ubijeno 130 ljudi. Drugi krug se održava 13. decembra.

Republikanska stranka desnog centra, na čelu s bivšim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem na drugom je mjestu, ispred vladajuće Socijalističke stranke, kojoj je povjerenje dala tek petina birača.

Odmah nakon što je postalo jasno koliko je ojačala desnica u Francuskoj, socijalisti su objavili da se u drugom krugu, 13. decembra, povlače iz utrke, u barem dva područja, na sjeveru i jugu.

Šefica Nacionalnog fronta Marine Le Pen, koja se nadmetala u sjevernoj regiji Nord-Pas-de-Calais-Picardie, te njena nećakinja Marion Marechal-Le Pen, koja je predstavljala Front u Provence-Alpes-Cote d'Azur na jugu, osvojile su preko 40 posto glasova, mnogo više nego su predizborne ankete predvidjale.

Marine Le Pen je svojim sljedbenicima kazala kako je ovo "veličanstven rezultat", koji je dokazao da je Nacionalni front „bez premca najjača stranka u Francuskoj“.

Poruka iz prvog kruga regionalnih izbora u Francuskoj, više je nego jasna: desnica je još jedanput stigla u sami vrh. Treći put u posljednjih godinu i po, Marine Le Pen s pravom može reći da joj je stranka najpopularnija u zemlji.

Ovo je zapanjujući rezultat s obzirom da je skoro do juče Nacionalni front smatrana marginalnom pojavom. Napadi u Parizu doprinijeli su pobjedi, ali bi bilo pogrešno reći da je isključivo strah od terorizma nagnao glasače da zaokruže Nacionalni front. Problemi koji muče ljude su i ekonomski i socijalni, a ne samo sigurnosni.

Stranka Marine Le Pen u stalnom je usponu posljednjih četiri godine, tokom kojih su vladajući socijalisti, te Sarkozyjevi republikamci radili zajedno kako bi blokirali Nacionalni front.

Ovoga puta medjutim, Sarkozy je, nakon prvog kruga izjavio da u drugom neće biti „taktičkih saveza“.

Francuska je proglasila vandredno stanje nakon napada od 13. novembra, pa su i ovi izbori održani pod drugačijim okolnostima. Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju znatan rast antimigracione i antievropske histerije.

Desnica jača uzimajući glasove simpatizera kako sa lijeve, tako i sa desne strane. Nacionalni front se nada da pobjeda na regionalnim izborima daje velike šanse Marine Le Pen za utrku na predsjedničkim izborima 2017. godine.

XS
SM
MD
LG