Dostupni linkovi

Niti je Le Pen pobijedila niti je ekstemna desnica poražena


Nikola Sarkozi sa suprugom i članovima stranke na dan izbora, 13. decembar 2015
Nikola Sarkozi sa suprugom i članovima stranke na dan izbora, 13. decembar 2015

Francuska je rekla ne ekstremnoj desnici. Nacionalni front Marin Le Pen poražen je u drugom krugu regionalnih izbora i pored toga što su u prvom krugu prije sedam dana vodili u šest od 13 regiona. Desni centar bivšeg predsjednika Nikole Sarkozija ostvario je najbolji rezultat, pobijedivši u sedam regiona uključivši i Pariz gdje su socijalisti bili na vlasti već17 godina.

Socijalisti aktulenog predsjednika Francuske Fransoa Olanda osvojili su vlast u pet regiona, a konzervativci bivšeg predsjednika Nikole Sarkozija u sedam i u suštini niti jedna od ove dvije mainstream partije nije pobjednik. No, u drugom se krugu i nijesu takmičili jedni protiv drugih.

Na regionalnim izborima u nedjelju, 13.decembara, u strahu od pobjede ekstremne desnice tj. Nacionalnog fronta, Marin Le Pen i njene sestrične, Olandovi socijalisti su paktirali na više mjesta sa konzervativcima, povlačeći se iz svojih ključnih regiona, odnosno pozvavši svoje glasače da podrže Sarkozijevu stranku.

To je razlog zbog kojeg su socijalisti prvi put nakon 17 godina izgubili većinu u regionu Pariza.

Marin Le Pen i Nacionalni front, pak, i pored poraza u drugom krugu regionalnih izbora i pada na treće mjesto nakon vođstva poslije prvog kruga održanog sedmicu ranije (6.decembra), bilježi najbolji izborni skor do sada, zbog čega je po objavljivanju rezultata rekla:

„Sada nas ništa ne može zaustaviti. Utrostručivši broj naših vijećnika bićemo glavna opoziciona snaga u većini regiona Francuske.“

Le Pen je ustvrdila da je njena partija bila „obespravljena na najnepristojnije načine kampanjom laži i dezinformacija“, no zahvalila se pristalicama što su je podržali i kako je rekla „uzdigli se iznad klevetničke kampanje“.

Da se i pored poraza ne može zanemariti da je u dva kruga regionalnih izbora Marin Le Pen ipak uspjela da sa Nacionalnim frontom ostvari najbolji rezultat ekstremne desnice u Francuskoj ikad, potvrdile su i prve reakcije socijalista i konzervativaca.

„Nema mjesta olakšanju niti trijumfalizmu, niti poruci pobjede. Opasnost koju predstavlja ekstremna desnica nije nestala, daleko od toga. Neću zaboraviti rezultat prvog kruga i prethodnih izbora“, rekao je francuski premijer Manuel Vals.

Bivši šef države, predsjednik Republikanske partije Nikola Sarkozi takođe je rekao da su jačanje Nacionalnog fronta i rezulat prvog kruga poslali upozorenje svim političarima u zemlji:

„Zbog mobilizacije podrške za naše kandidate u drugom krugu nikako ne smijemo da zaboravimo upozorenje poslano svim političkim liderima, uključujući i nama, iz prvog kruga regionalnih izbora prije sedam dana", naveo je Sarkozi.

'Ne' fašističkoj desnici

Bivši ambasador Srbije u Francuskoj Radomir Diklić kaže za RSE da je očekivao da će se građani Francuske ujediniti protiv ekstremne desnice.

„Zato što sam verovao da francuski građani znaju da cene vrednosti demokratskog društva, s jedne strane. Sa druge strane, ipak su socijalisti u dva regiona koji su kritični, naročito u onom gde je bila Marin Le Pen, odustali od drugog kruga da bi se napravila takozvana republikanska brana prodoru ultradesnice i pozvali svoje glasače da glasaju za umerenu desnicu i centar. I to je doprinelo da se na političkoj sceni Francuske ipak ne pojavi desnica sa nekim značajnim mestom u izvršnoj vlasti.”

Diklić napominje da je izlaznost glasača bila neuobičajeno visoka za neke lokalne izbore.

"Izlaznost je bila skoro 60 odsto, što je za tu vrstu izbora puno, obično na regionalnim izborima ne bude neki veliki procenat, a ovoga puta je stvarno došlo do mobilizacije građana, koji su očigledno pokazali da ne žele da ta fašistička desnica dođe na vlast i izašli su masovno i porazili je. Naravno, ne treba zaboraviti da je Nacionalni front postigao istorijski i za sada najveći rezultat po broju glasova koje je okupio."

Nacionalni front je one glasove birača koje je dobio, kaže Diklić, osvojio na "klaustrofobiji, upozoravanju na strance, imigrante".

"Oni za nezaposlenost optužuju uglavnom imigrante. I naravno, na tome što su protiv ostajanja u Evropskoj uniji", podseća Diklić.

O tome na čemu je Oland gubio, a Sarkozi pobijedio, Diklić kaže:

"Oland i socijalisti, kako su se nadali, dobro su se udali. Oni su mislili da će u drugom krugu osvojiti samo tri regiona, a osvojili su pet. Oni su izgubili u odnosu na prethodne izbore, ali na neki način moraju da budu zadovoljni jer su zaustavili svoj pad koji je bio evidentan. A Sarkozi je dobio na tome što je ostvario koaliciju i sa umerenim centrom. Znači, umerena desnica, centar, svi su se oni okupili oko republikanaca koje predstavlja Sarkozi i dobili su ovoga puta. S tim što, naravno, sada sve partije počinju da preispituju šta je bilo dobro, pripremaju se za unutarpartijske izbore sledeće godine, a onda i za predsedničke 2017. godine. Ovi izbori ne utiču na generalnu, međunarodnu politiku Francuske. Svakako će se i jedni i drugi sada okrenuti socio-ekonomskim pitanjima."

U nedjelju, na dan održavanja drugog kruga regionalnih izbora Francuzi su obilježili mjesec dana od serije terorističnih napada u Parizu u kojima je život izgubilo 130 ljudi a ranjeno više od 350.

Marin Le Pen, sve popularnija liderka francuske antimigrantske ekstremne desnice, i pored očekivanja, nakon prvog kruga izbora ovaj put nije uspjela da valorizuje brojne okolnosti koje su joj išle na ruku, ali najbolji rezulat od ukupno 42 posto podrške njenoj stranci do sada, bez dileme otvara šanse za njen glavni cilj, predsjedničke izbore 2017.

Konzervativni "Le Figaro" jučerašnji krug izbora ovako je u naslovu objasnio: „Desna pobjeda, ljevica se drži, Nacionalni front pada", ali katolički dnevnik „Le Croix „ kako navodi AFP, ima mnogo preciznije objašnjenje u naslovu "Svi su izgubili“.

Lijevo orjentisani "Liberation" takođe je u naslovu bio bliži istini: „Nije pobjeda ali ni poraz“, ocjenjujući da je strah mobilisao ljevicu mnogo više nego obnovljeni entuzijazam za Socijalističku partiju.

XS
SM
MD
LG