Dostupni linkovi

Francuska produžila vanredno stanje, Abaoud ubijen u Sen Deniju


Forenzičari na mjestu policijske akcije u Sen Deniju, 19. novembra 2015.
Forenzičari na mjestu policijske akcije u Sen Deniju, 19. novembra 2015.

Francusko tužilaštvo potvrdilo je da je Abdelhamid Abaoud, jedan od organizatora terorističkih napada u Parizu ubijen u četvrtak u policijskoj akciji u pariškom predgrađu Sen Deni. Abaoud je identifikovan po otiscima prstiju.

Francuski parlament odobrio je u četvrtak produženje vanrednog stanja u zemlji na tri mjeseca, dok je premijer francuske Manuel Valls upozorio na mogućnost "hemijskih i bioloških napada".

Istovremeno je direktor Policijskog tijela za koordinaciju upozorio da su napadi u Parizu bili veoma ozbiljna ekslacija terorističkih prijetnji u Evropi.

U skladu sa brojnim mjerama koje uvode francuske vlasti je i novo odborenje da policajci i kada nijesu na dužnosti nose oružje da bi u slučaju potrebe mogli da reguju i zaštite civile.

U Belgiji policija sprovodi šest racija u i oko Brisela sa ciljem pronalaska jednog od dvojice glavnoosumnjičenih za napade u Parizu, Saleha Abdelslama. Potvrdio je to porparol belgijskog federalnog tužilaštva Eric Van Der Sypt.

On je rekao da je akcija bila “planirana već neko vrijeme”. Prije toga je saopštio da je policija pretraživala sve što je u vlasništvu Bilala Hadafija koji se raznio ispred stadiona “Stade de France” tokom serije napada u petak veče.

Istovremeno je belgijski premijer Charles Michel odbacio kritike na račun svojih službi bezbjednosti i zatražio dodatnih 400 miliona eura za finasiranje borbe protiv “islamističkog nasilja”.

Francuski predsjednik Francosie Hollande u četvrtak je, govoreći u Fondaciji Chirac u Parizu, ponovio da je “IS (Islamska država) započela rat protiv nas” dodajući “Francuska policija je na prvoj liniji tog rata”.

Policija je u četvrtak stoga saopštila da će policajci i kada nijesu na dužnosti moći da nose oružje sve dok traje vanredno stanje u Francuskoj “da bi mogli da zaštite sami sebe kao i građane na javnim mjestima.”

Policijske su vlasti ovakavu uredbu proslijedili svim jedinicama zemlji, javio je francuski Inter radio.

Frnacuski premijer Manuel Valls je, obraćajući se parlamentu i obrazlažući produženje vanrednog stanja u zemlji, upozorio da se ništa ne smije isključiti pa ni mogućnost napada hemijskim oružjem.

“Ništa ne možemo isključiti pa ni napade hemijskim i biološkim oružjem”, rekao je Valls.

Nakon prošlog petaka, 13. novembra, kada je u koordiniranim napadima u Parizu ubijeno 129 osoba a preko 300 ranjeno evropske ali i svjetske službe bezbjednosti u pojačanom su stanju pripravnosti.

Šef Europola Rob Wainwright je pred Evropskim parlamtom u Briselu upozorio: “Razumno je da pretpostavimo … da su novi napadi mogući”.

Ovo što se dogodilo je jasna izjava o namjerama IS da izveze svoj brutalan brend terorizma u Evropu da bi bio vidljiviji na međunarodnoj sceni“, dodao je.

Kako je rekao, "suočeni smo sa veoma ozbiljnom, dobro snadbjevenom i odlučnom međunarodnom terorističkom organizacijom koja je sada aktivna na ulicama Evrope i predstavlja najozbiljniju teroristiku prijetnju u posljednjih 10 godina".

Američke vlasti su upozorile na mogući napad militanata u Italiji, gdje njihove službe sigurnosti tragau za mogućih pet osumnjičenih. Potvrdio je to u četvrtak italijanski ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni.

Od juče naše službe sigurnosti rade na identikikaciji pet ljudi”, rekao je on za RAI.

Moguće mete su bazilika Sv Petra u Vatikanu, te katedrala Duomo I teatar Scala u Milanu.

Američka je ambasada preporučila turistima koji su već u Italiji da budu opezni na ovim mjestima i da im ne savjetuje da idu tamo.

Italija je podigla stepen opasnosti sa jedan na dva, što je u njihovom slučaju naveći mogući "u odsustvu direktnog napada na zemlju".

Švedska je u srijedu podigla stepen opasnosti od terorizma na četiri od mogućih pet nakon, kako je saopštila njihova specijalna policija SAPO nakon dobijenih “konkretnih informacija”.

Njemačke vlasti su, pak, u četvrtak saopštile da je 51- godišnji crnogorski državljanin uhapšen 5. novembra sa velikom količinom oružja na jugu Njemačke najvjerovanije krijumčar oružja i da vjerovatno nije povezan sa napadima u Parizu prošlog petka.

Istraga je utvdila vezu sa Francuskom ali ne i vezu sa terorizmom do sada“, rekao je u četvrtak portparol bavarske policije.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere u srijedu veče za ZDF je rekao da su francuske vlaste obaviještene o ovom hapšenju.

“Sve ukazuje da je čovjek vjerovatno krijumačar oružja i da možda pripada svijetu organizovanog kriminala“, rekao je njemački ministar.

XS
SM
MD
LG