Dostupni linkovi

„Franak“ prosvjeduje, banke prestaju kreditirati državu


Članovi udruge Franak
Članovi udruge Franak

Postizborne kombinacije sa sastavljanjem parlamentarne većine zauzimaju naslovne stranice i prve minute u hrvatskim medijima, ali - skriven od svjetla reflektora - nastavlja se rat korisnika kredita sa valutnom klauzulom u švicarskim francima sa komercijalnim bankama, i banaka sa hrvatskom državom koja je donijela po njihovom sudu štetan zakon o konverziji kredita u švicarskim francima u kredite s valutnom klauzulom u eurima. Sve su te banke u stranom vlasništvu.

Udruga „Franak“ koja okuplja korisnike kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima za početak sljedećeg tjedna najavljuje javne prosvjede pred Sberbankom, inače u pretežnom ruskom vlasništvu, ali i drugim komercijalnim bankama u stranom vlasništvu koje na štetu korisnika krše odredbe zakona o konverziji kredita u „švicarcima“ u kredite u eurima. Uz Sberbanku, najviše primjedbi ima na Raiffeisenbank Austria i Hypo-Alpe-Adria banku.

Prema priopćenju udruge “Franak”, postoji osnovana sumnja da su banke u izračunima manipulirale kamatama, statusima klijenata i drugim podacima bitnim za točnost izračuna. Kako tvrde, Sberbank i Hypo u aneksima ugovora o kreditu predviđaju ništetnost aneksa, ako Ustavni sud ukine zakone kojima se uređuje konverzija, iako je taj sud izričito kazao kako moguće ukidanje zakona ne proizvodi retroaktivnu ništetnost aneksa, a Hrvatska narodna banka naložila je izbacivanje takvih odredbi iz aneksa ugovora. Osim toga, Sberbank i Raiffeisenbank u izračunima primjenjuju više kamatne stope, Sberbank ne poštuje uvjete dogovorenog moratorija, a Raiffeisen bank ne priznaje kamatne stope za mlade. Goran Aleksić iz “Franka” za naš radio kaže:

“To je razlog zašto se organizira prosvjed u utorak, a bit će prosvjed i za Raiffeisenbank i Hypo banku također. Udruga ‘Franak’ od samog početka ide legalnim i pravnim putem i zahtijeva da se zakon poštuje sto posto. Banke već preko jednog desetljeća krše zakone, i sada ponovo oko konverzije krše zakone, i to višestruko! To je nedopustivo. Država mora uskočiti i to spriječiti, jer banke si dopuštaju da opet rade ono što ne smiju raditi.”

U “Franku" najavljuju i da će svim korisnicima kredita u “švicarcima” koji su pogođeni ovakvim postupanjem banaka pripremiti i predložak, odnosno “šprancu” po kojoj će moći tužiti banke zbog kršenja zakona.

U bankama odgovaraju da je sve po zakonu, ali kreću i sa realizacijom svojih najava da će država požaliti što je donijela zakon o konverziji kredita u švicarcima u kredite u eurima koji će – tvrdi novi predsjednik Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović – oštetiti banke za preko milijardu kuna. Nema više odobravanja kredita hrvatskoj državi.

Kako javni dug buja i kako se rizici povećavaju, tako su banke u ovom trenutku došle do nekog oblika limita, kojeg je teško prekoračiti. Bojim se da smo dosegnuli maksimum i Ministarstvo financija morat će ići po sredstva vani na međunarodna tržišta kapitala.”

Aleksić tvrdi da banke prijete praznom puškom.

“To je neosnovano plašenje. Država je bankama najbolji klijent. Banke koje neće htjeti poslovati s državom bit će u banani. Država će naći druge mogućnosti financiranja, jer ima banaka po cijelom svijetu. Kapitala ima po cijelom svijetu i uopće nije problem doći do njega, pogotovo kada se zna da je država najsigurniji klijent.”

Politolog Nenad Zakošek procjenuje da bi bankari ovom prijetnom čak mogli pomoći lijevoj koaliciji, koja je donijela zakon o konverziji.

“To bi se moglo shvatiti i kao izborna pomoć socijaldemokratima, jer ljudi ne vole banke. Ako budu ponovljeni izbori, građani bi to još mogli honorirati, jer je raspoloženje antibankarsko.”

XS
SM
MD
LG