Dostupni linkovi

Fotografije Gledićkih planina sada na PC ekranima sveta


Aleksandar Sarić na Gledićkim planinama
Aleksandar Sarić na Gledićkim planinama

Fotografije Kragujevčanina Aleksandra Sarića našle su se na sajtu Majkrosoftovog Windows-a, koje daunlouduju korisnici ovog operativnog sistema iz različitih delova sveta i postavljaju na desktopove svojih PC.

Iako su snimljene spontano, tokom boravka u prirodi obe fotografije su se, posle objavljivanja, našle u grupi najčešće daonloudovanih.

Aleksandar Sarić, inženjer informatike, poslao je dve fotografije, snimljene u selu Šljivice u podnožju Samara, najvišeg vrha Gledićkih planina visokog 922 metra i obe su postale svetski poznate.

Autor za Radio Slobodna Evropa kaže da su obe fotografije, uprkos oštroj konkurenciji iz celog sveta, ušle na sajt koji u proseku prihvata veoma mali broj fotografija.

"Došao sam na ideju da to snimam jer se profesionalno bavim instalacijom operativnih sistema i onda sam uočio da instalirajući Windows-e na računarima, video da ljudi daonlouduju bekgraunde koji su iz različitih delova sveta, iz Japana, Amerike, Australije…tada sam došao na ideju da nešto što je naše predstavaim ljudima u drugim delovima sveta", kaže Sarić.

Pogled na Gledićke planine
Pogled na Gledićke planine

Ubrzo je iz Majkrosofta stigla zahvalnost i čestitka na uspehu, jer se kod njih, od velikog broja poslatih fotografija iz celog sveta u proseku prihvata samo pet odsto, dok se ostale odbijaju. Osim toga, obe fotografije ubrzo su se našle u grupi najčešće daonloudovanih.

Naš sagovornik kaže da, pošto voli prirodu, često boravi na Gledićkim planinama, koje se nalaze nadomak Kragujevca gde slika "za svoju dušu i oči svojih prijatelja", navodeći da su obe fotografije, koje su postale svetski poznate, snimljene spontano.

"Volim puno prirodu i često idem na Gledićke planine. Sa sobom nosim aparat i snimam fotografije, biram koje mi se sviđaju, skupljam ih i pokazujem svojim prijateljima. Pošto znam da je priroda Gledićkih planina neponovljkiva poželeo sam da snimim neke detalje i pošaljem ih Windows-u", ističe on.

Na fotografijama koje se mogu videti i daunloudovati sa linka su motivi iz sela Šljivice u podnožju Samara, najvišeg vrha Gledićkih planina visokog 922 metra.

XS
SM
MD
LG