Dostupni linkovi

Fotografija svjedoka sa članovima udruženog zločinačkog poduhvata


Dragan Kijac
Dragan Kijac

Nakon tjedan dana pauze haško suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom ratnog šefa tajne policije Republike Srpske Dragana Kijca, koji je kao svjedok obrane pokušao skinuti zapovjednu odgovornost s optuženog u vezi progona Bošnjaka i Hrvata, prebacujući odgovornost s vojske na policiju i civilne vlasti bosanskih Srba.

Haško tužiteljstvo suočilo je pak Kijca s podacima – kako su svi dijelovi vlasti bosanskih Srba sudjelovali u zajedničkim akcijama koje su dovele do ubojstva i progona tisuća građana nesrpske nacionalnosti.

Kako bi pokazao da zločini nisu bili slučajni, već organizirani unutar udruženog zločinačkog poduhvata - tužitelj Arthur Traldi suočio je Kijca s dokumentima o sastancima s vojno-političkim vlastima bosanskih Srba 1992.godine, a na kojima je sudjelovao i sam svjedok. Bivši načelnik Službe državne bezbjednosti Republike Srpske pokušao je objasniti – kako se tu našao samo iz formalnih razloga, a ne kao netko – tko je mogao na nešto utjecati.

Znači ja sam bio prisutan, ali sam možda – u glavi bio odsutan. Morate razumjeti da je to potpuno autonomna služba. Možda je to bilo po zakonu tako, ali mi smo po ponašanju bili autonomna služba. Mi smo bili samo dužni informirati ministra (MUP-a) o našim saznanjima.“, branio se Kijac, ograđujući se od sastanaka na kojima je dogovarano etničko čišćenje.

Svjedok kao ratni šef DB-a poricao saznanja o UZP-u

Sporna fotografija Kijca
Sporna fotografija Kijca

Tužitelj Traldi nastavio je suočavati Kijca s daljnjim dokazima udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) koji je rezultirao brojnim ratnim zločinima u Bosni i Hercegovini, pokazujući i fotografiju Kijca s osobama, optuženim za to u Haagu - načelnikom službi sigurnosti Banja Luka RS Stojanom Župljaninom, zapovjednikom Jedinica za specijalne operacije MUP-a Srbije Frankom Simatovićem, predsjednikom Skupštine RS Momčilom Krajišnikom, načelnikom DB-a Srbije Jovicom Stanišićem, predsjednikom tzv.Republike Srpska Krajina Milanom Martićem i predsjednikom RS Radovanom Karadžićem.

Svi spomenuti, osim Krajišnika koji je izdržao kaznu i Martića koji ju izdržava, čekaju na presude Haškog suda za zločine udruženog zločinačkog poduhvata čiji je član, prema optužnici - bio i general Mladić.

Izjava optuženog o cilju ujedinjenja srpskih država

Zajednički cilj na snimku (iz spornog vremena) je potvrdio i optuženi general Mladić, no unatoč dokazima, Kijac je odbijao potvrditi – kako je cilj srpskih dužnosnika - bio ujedinjenje pobunjenog hrvatskog i bosanskog teritorija s državom Srbijom.

„Vidimo generala Mladića – da je krajnji cilj da svi Srbi žive u jednoj državi. Je li Vam to osvježava pamćenje o mojem pitanju – jesu li srpski vođe na takav način izražavale krajnji cilj. Odnosno jesu li govorili o ujedinjenoj srpskoj državi i to tijekom cijelog rata?“, suočavao je svjedoka obrane tužitelj Traldi.

„Pa ja samo mogu potvrditi – da sam ovo čuo, a opet Vam ne mogu potvrditi što su srpski vođe, kao što Vikažete – imale u glavi.“, ograđivao se i dalje svjedok obrane.

Kijac, koji je prijašnjem haškom svjedočenju ustvrdio da kao načelnik Službi državne bezbjednosti RS nije znao ništa ni o srebreničkim masovnim pogubljenjima – iskaz na suđenju generalu Mladiću će nastaviti u srijedu.

VIDEO LINK: Dio unakrsnog ispitivanja Kijca o UZP-u

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG