Dostupni linkovi

Fojničani ne odustaju: Nećemo hidrocentralu


Gotuša kod Fojnice
Gotuša kod Fojnice
Više od pola godine mještani nekoliko sela oko Fojnice prosvjeduju na mjestu gdje se planira izgraditi mini hidrocentrala na rijeci Željeznici. Stanovnici ovih sela kažu da im je ta rijeka jedino blago prirode koje im je preostalo. Ističu kako im nije teško dežurati i smrzavati se svaki dan kako bi obranili okoliš tog kraja. S druge strane investitor Company Peeb iz Travnika podigao je tužbe protiv mještana tražeći naknadu štete za dosadašnje gubitke, koje je prozurokovala blokada izgradnje pomenute hidrocentrale.

Problemi oko izgradnje mini hidrocentrale u Gotuši kod Fojnice počeli su u ljeto prošle godine. I ranije je na tom lokalitetu bilo pokušaja da se izgradi mini hidrocentrala, što su mještani spriječavali, a investitori odustajali. Novi investitor Company Peeb iz Travnika, koji je do sada uložio u taj projekat preko pet milijuna KM, ne odustaje, a ne odustaju ni mještani.

„Nezdovoljna sam prvo što ovdje dođe neko, predstavi se i kaže:’Ovo je naša avlija, odlazite’, što znači da narod ništa nije znao. Sve se radi sakriveno. Drugo, želim da podržim ovaj svoj narod, pošteni narod koji ima pravo na rijeku - rijeka je Božije blago. I nema niko pravo. Pitala bih te političare, koji su dolazili tri, četiri puta u Gotušu ispočetka i koji su obećanja dali prije glasovanja, gdje su sada. A to su mogli da riješe telefonom“, napominje Kata Bilić Lepori, mještanka sela Luke.

U proteklih šest mjeseci ovaj slučaj obilježili su različiti scenariji. Investitor je unajmio zaštitarske agencije, koje su pokušale i fizičkom prisilom započeti radove. Nakon toga mještani su napravili improviziranu kolibu na mjestu izgradnje, gdje danonoćno dežuraju čuvajući rijeku.

„Nikad u životu nisam bio ponosniji što živim na ovim prostorima nego kada vidim sa kavim elanom i sa kakvim žarom ti ljudi idu gore, trude se da odbrane, zakonski, uredno, bez incidenata. U protivnom bi, naravno, policija reagirala da je bio bilo kakav incident. I oni su spremni da ustraju ako treba još godinu, dvije, pet, nije bitno koliko. Samo je činjenica da je ovo daleko više od ove mini centrale - možda se ovdje, s pravom mogu da kažem, brani i pravna država“, kaže Juro Bilić, jedan od nezadovoljnih mještana.

Protiv izgradnje mini hidrocentrale su i razne nevladine i ekološke udruge sa područja općine Fojnica.

„Uništen bi bio kompletan riblji fond. Inače, ovo je stanište pastrmke potočare, autohtone ribe. Ovo je stanište i vidre, koja je u svijetu u izumiranju, a ovdje je ima u izobilju“, ističe Josip Bilić, član Udruženja građana sportskih ribolovaca Fojnica.

Investitor mini hidrocentrale Company Peeb iz Travnika pokrenuo je tužbe protiv Srednjobosanskog kantona i samih mještana. Kaže da je u ovaj projekat uložio preko pet milijuna KM, te da je blokada gradnje hidrocentrale prouzrokovala gubitke.

„Mi ćemo insistirati, mi nemamo izbora, već su nastali toliko enormni troškovi da će nam to neko morati nadoknaditi. I drugo, mi ćemo tu elektranu, s obzirom da imamo sve validne papire, na kraju napraviti. Ako ne budemo napravili, onda će nas neko debelo obeštetiti“, poručio je Nedžad Delić, direktor Company Peeb-a iz Travnika.

Zlouporabe i podrška

U toku su i sudski sporovi, koje su pokrenuli mještani. Oni su tužili Ministarstvo okoliša i turizma FBiH, Ministarstvo prostornog uređenja FBiH, Regalatornu komisiju za električnu energiju FBiH, kao i samog investitora. Mladen Rudež, pomoćnik ministra okoliša i turizma FBiH, kaže da je prva okolišna dozvola za izgradnju ove hidrocentrale donijeta prije pet godina, nakon čega je po isteku ponovo produžena. Rudež dodaje kako je cijeli slučaj ispolitiziran:
Gotuša kod Fojnice
Gotuša kod Fojnice

„Ima i zlonamjerne zlouporabe javnog uvida u izdavanje okolišne dozvole, tako da određene interesne grupe i pojedinci iz određenih razloga, koji nisu relevantni za izgradnju male hidroelektrane, stavljaju određene primjedbe koje mi ne možemo uzeti u obzir - jer te primjedbe su uglavnom takove prirode da brane interese ili pojedinca ili određene grupe.“

Podršku mještanima dali su i vijećnici Općinskog vijeća Fojnica iz HDZ-a BiH i SDP-a BiH, ali i ne i načelnik Salkan Merdžanić. Predsjednik fojničkog SDP-a Emir Memija kaže da se ovim pitanjem mora pozabaviti lokalna zajednica.

„Moje je mišljenje, vezano ne samo za ovu centralu nego za problem izgradnje mini centrala na općini Fojnica, da je lokalna zajednica konačno trebala da donese odluku na Općinskom vijeću šta je interes općine Fojnica. Ako će se graditi mini centrale, da se kaže gdje će se graditi, koliko će ih se graditi i koji su to uslovi pod kojim će se graditi“, kaže Memija.

Podršku mještanima Fojnice dao je i Andreas Ost, Austrijanac bosanskog podrijetla:

„Ja sam došao ovdje na raspust. Od prijatelja sam čuo da ovdje oni protestiraju protiv centrale. Kad sam to čuo, ja sam znao da sam protiv toga zato što to nije dobro za okoliš. Kod nas u Austriji toga nema, i nema ni takvih protesta.“

U Federaciji BiH u proteklih desetak godina planirana je izgradnja 40-ak mini hidrocentrala. Samo na području Fojnice planirna je izgradnja 11 mini hidrocentrala, od kojih su neke već izgrađene.
XS
SM
MD
LG