Dostupni linkovi

Bivši Trumpov savjetnik vjerojatno prekršio zakon


Gala večera u Moskvi, Michael Flynn i Vladimir Putin
Gala večera u Moskvi, Michael Flynn i Vladimir Putin

Bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Michael Flynn vjerojatno je prekršio zakon jer nije dobio dozvolu za plaćeno putovanje u Rusiju 2015. godine, saopćili su čelnici komisije Poslaničkog doma Kongresa.

Michael Flynn, umirovljeni general-pukovnik koji je bio savjetnik Donaldu Trumpu u toku izbore kampanje, sjedio je na večeri pored ruskog predsjednika Vladimira Putinu i govorio na panelu tokom gala događaja pod pokroviteljstvom ruske državne RT televizije koja je Flynnu platila najmanje 33.000 dolara (više od 29.300 eura) za putovanje u Moskvu.

"Taj se novac mora vratiti", izjavio je novinarima u Washingtonu predsjednik Komiteta za nadzor Poslaničkog doma, republikanac Jason Chaffetz.

"Kao bivši vojnik, oficir, jednostavno ne možete uzeti novac iz Rusije, Turske ili bilo koga drugoga. Ako je uzeo taj novac, to je bilo neprikladno. Za kršenje zakona snose se posljedice", kazao je on.

Štoviše, "general Flynn je imao dužnost i obvezu tražiti i dobiti dozvolu za primanje novca od strane vlade", rekao je Chaffetz.

"Ne čini nam se da je to ikada traženo, niti je ikada dobio takvu dozvolu", precizirao je predsjednik Komiteta za nadzor.

Flynn je postao Trumpov prvi savjetnik za nacionalnu sigurnost u siječnju, ali je bio prisiljen podnijeti ostavku 13. veljače nakon što je otkriveno da je razgovarao s ruskim ambasadoromu Sjedinjenim Državama o američkim sankcijama Moskvi, samo nekoliko tjedana prije nego što je Trump preuzeo dužnost, a nakon toga nije ni potpredsjedniku Mikeu Penceu podnio informaciju o tim razgovorima.

Flynn je predmet istrage obavještajnih povjerenstava u Domu i Senatu, kao i Saveznog ureda za istrage, koje istražuju navode da se Rusija miješala u američke izbore u 2016. godini. Rusija odbacuje takve tvrdnje.

Hakiranje, ilustracija
Hakiranje, ilustracija


Kongresmen Elijah Cummings, demokrat u Komitetu za nadzor, izjavio je kako Flynn također nije u potpunosti objasnio plaćanja iz Rusije ni u svojoj aplikaciji za sigurnosni nadzor što mu je bila obaveza.

"Izostanak toga je krivično djelo", rekao Cummings.

Flynnov odvjetnik izjavio je da je umirovljeni general izvijestio Obrambeno obavještajnu agenciju koju je vodio do 2014. godine, prije i poslije putovanja u Rusiju.

"On je odgovorio na sva pitanja koja je agencija postavila o tom putovanju", rekao je odvjetnik Robert Kelner.

Kongresnici su izjavili da su postavili pitanja o Flynnovom putovanju u Rusiji nakon što su iz Obavještajno obrambene agencije dobili povjerljive dokumente.

Chaffetz i Cummings izjavili su da planiraju pisati kontroloru američke vojske i generalnom inspektoru Ministarstva obrane radi donošenja konačne odluke o tome da li je Flynn prekršio zakon i treba li vlada pokrenuti kaznene prijave i tražiti povrat poreza na novce koje je dobio Flynn.

Na pitanje o tvrdnjama da je Flynn prekršio zakon, glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer izjavio je novinarima kako bi to "bilo pitanje za Flynna i agencije za provedbu zakona".

Cummings je, također, kritizirao Bijelu kuću zbog odbijanja da preda dokumente koje je Komitet za nadzor zatražio a koji se odnose na Flynnove kontakte sa strancima tijekom njegovog trotjednog rada kao savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Kao odgovor na pismo šefa ureda Bijele kuće Reinca Priebusa, koji je Komitetu za nadzor napisao da dokumenti koji se tiču tih kontakata vjerojatno sadržavaju klasificirane i druge povjeljive informacije, te da se ne mogu proslijediti, Cummings je rekao: "To je jednostavno neprihvatljivo".

Spicer je kazao kako dužnosnici Bijele kuće zahtjev za Flynnovim kontaktima sa stranim dužnosnicima smatraju "neobičnim".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG