Dostupni linkovi

Finiš izborne kampanje u Makedoniji: Obećanja i optužbe


Političke poruke u štampi uoči izbora
Političke poruke u štampi uoči izbora
Izborna kampanja je u samom finišu, političke partije i nezavisni kandidati upućuju svoje poslednje poruke glasačima, u pokušaju da ih ubede da su oni najbolji.

U nedelju će građani izabrati gradonačelnike i članove saveta u 84 opštine i u gradu Skoplju, kao posebnu jedinicu lokalne samouprave. Osim redovnih međupartijskih prepucavanja i optužbi o nezakonskim delatnostima, mitinzima u gradovima, reklame u medijima, ono što je obeležilo ovu kampanju je zajednički nastup vladajuće VMRO DPMNE i opozicionog Socijaldemokratskog saveza (SDSM) u Kičevu i Strugi.

Ovakav njihov potez partije Albanaca su oštro kritikovale, smatrajući da su to uradili samo da u ovim gradovima ne pobedi Albanac.

Još kada je Upravni sud dozvolio zajedničke kandidatske liste, član Državne izborne komisije Bedredin Ibraimi je rekao da to predtavlja atentat na lokalne izbore i napustio sednicu.

Reagovao je i Ali Ahmeti, lider Demokratske unije za integraciju, koalicionog partnera u vladi

“Pitaju me o dešavanjima u Kičevu, o tome da su se ujedinili SDSM i VMRO DPMNE, mačka i miš. Nisu pogodili trenutak za to i time su pokazali paniku. Jer Albanci, istorijski oduvek su bili većina u Kičevu”, rekao je Ahmeti.

Nikola Gruevski na otvaranju sportskog centra
Nikola Gruevski na otvaranju sportskog centra
Lider VMRO DPMNE i premijer Nikola Gruevski na mitingu u Strugi odgovorio je zašto nastupaju ujedinjeno sa socijaldemokratima i zatražio od građana da glasaju za njih:

“Ovo je Makedonija. Ovde se radi o jednom istorijskom trenutku. Izađite iz svojih domova i glasajte. Uradite to ne zbog nas, nego za vas i za Strugu, za svoju decu”, rekao je Gruevski.

U ostalim opštinama partijske kampanje su bile sa već viđenim metodama, pretstavljanje svojih kandidata, obećanja šta će oni uraditi ako budu izabrani i optužbe i uvrede konkurentima.

Za opoziciju ovi lokalni izbori su referendum o tome da li će posle njih biti raspisani prevremeni parlamentarni izbori. Oni su do početka kampanje bili odlučni da će bojkotovati ove izbore, pa su odustali od toga, posle posredovanja Evropske unije i postizanja dogovora da se ipak ide na izbore i prekine bojkot parlamenta.

Lider Socijaldemokrata Branko Crvenkovski na mitinzima objašnjava zašto je promenjena odluka, dovodeći to u vezi sa sporom o imenu sa Grckom:

“Zato jer je Nikola Gruevski uzeo obavezu pred međunarodnom zajednicom da će do juna rešiti spor sa Grčkom i da će Makedonija na junskom samitu Evropske unije dobiti datum za početak pristupnih pregovora.”

Inače, glasanje u nedelju će pratiti preko 8.000 domaćih i oko 400 inostranih posmatrača.
XS
SM
MD
LG