Dostupni linkovi

Finansiranje Vojvodine: Pokrajinska skupština usvojila platformu


Skupština Vojvodine
Skupština Vojvodine
Skupština Vojvodine sa 63 glasa za i 20 protiv usvojila je Platformu o polaznim osnovama za izradu Zakona o finansiranju Autonomne Pokrajine Vojvodine. Ovaj akt treba da bude polazna osnova za razgovor sa republičkom Vladom. Kako su tu u toku rasprave odbornici već najavili skupštinska većina predvođena Demokratskom strankom je dala podršku ovom dokumentu, dok je opozicija glasala protiv predloženog akta.

Nakon sedam godina od usvajanja Ustava koji predviđa donošenje Zakona o finansiranju Vojvodine i apela Brisela da pitanje Vojvodine mora biti rešeno, pokrajinska administracija je predložila akt za razgovor o mogućim zakonskim rešenjima. U platformi se predlaže, između ostalog, da neposredni porezi koji se ubiraju u Vojvodini ostaju u pokrajini.

Takođe se traži da porez na dodatu vrednost i akcize pokrajina ubira do iznosa od sedam odsto republičkog budžeta, zagarantovanog Ustavom, dok bi ostatak bili prihodi Republike.

Te prihode prikupljala bi, kako je navedeno, posebna pokrajinska poreska administracija.

Premijer Vojvodine Bojan Pajtić je naglasio da je neophodno rešiti finansiranje pokrajine.

“Kada znamo da Vojvodina ove godine ostala bez 33 milijarde dinara, kada znamo da u Vojvodini imamo 197 hiljada nezaposlenih a da za podršku otvaranja jednog radnog mesta izdvajamo 100 hiljada dinara evidentno je da od uskraćenih sredstava mogli smo svima da obezbedimo posao a ostatak novca mogli smo ulođiti u zdravlje i obrazovanje građana”, smatra Pajtić.

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke Predrag Matejin kaže da je ta stranka za rešavanje problema, ali ne na predložen način. On je optužio Vladu Vojvodine da predlaže protivustavne akte.

“Mi smatramo da sadržaj platforme je antizakonski i antiustavan. Ne vidimo načina da u po zakonima možemo cepati poreski sistem Srbije. Ovaj bi bio put ka finansijskoj samostalnosti Vojvodine, a onda fali još samo zakonodavna vlast i ko zna gde bi to vodilo”, naglašava Matejin.

Pajtić je naglasio da je ovaj akt samo polazna tačka i da konačno rešenje očekuju od razgovora sa republičkom Vladom.

Predsednik parlamenta Ištvan Pastor istakao je da Vojvodina svake godine uskraćena za određen iznos koji joj, pripada. Prema njegovoj računici od 2007. godine ta suma je dostigla čak 100 milijardi dinara.

Vojvodina je sedam godina u "neustavnom stanju" jer nema zakonskog osnova za njeno finansiranje, rekao je šef poslaničke grupe LSV Branislav Bogaroški tokom skupštinske rasprave.

On je istakao da je, zbog nepoštovanja odgovarajuće ustavne odredbe, pokrajini u poslednjih sedam godina uskraćeno više od milijardu evra budžetskih sredstava.
Suština predložene platforme za izradu zakona o finansiranju AP Vojvodine je u tome da zadire u jedinstven poreski sistem Republike Srbije, jer predviđa formiranje posebnih poreskih organa na teritoriji pokrajine, pa zbog toga SPS nije podržao platformu rekao je šef tog odborničkog kluba Pavle Budakov.

Politički analitičar Duško Radosavljević kaže da je bitno da se konačno razgovara i o ovom delu Ustava.

“Dobro je što se tema finansiranja Vojvodine otvara, posebno što je reč o ustavnoj kategoriji. Međutim, zbog loših poteza prethodnih Vlada na republičkom nivou sada se otvara mogućnost onima koji su sada na vlasti da konstatno postavljaju pitanje: a zašto nije pokrenuta ova tema ranije”, smatra Radosavljević.

U Skupštini Vojvodine vladajuću većinu čini koalicija Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara.
XS
SM
MD
LG