Dostupni linkovi

Bez povišenih tonova pred finale Srbije i Hrvatske u vaterpolu


Reprezentativci Hrvatske u vaterpolu nakon pobjede Crne Gore u polufinalu
Reprezentativci Hrvatske u vaterpolu nakon pobjede Crne Gore u polufinalu

U hrvatskim medijima mnogo se više pažnje posvećuje aktualnim uspjesima hrvatskih olimpijaca u Riu, nego predstojećem finalnom susretu sa Srbijom u vaterpolu. Da se u regionalnoj nogometnoj ligi susretnu Hajduk i Crvena zvezda, to bi bilo teško kontrolirati, kažu sugovornici Radija Slobodna Europa, ali pred ovaj olimpijski finale u hrvatskoj javnosti nema neke posebne euforije i verbalne teške artiljerije prema susjedima.

U hrvatskim medijima danas su glavne vijesti olimpijsko zlato 21-godišnje Ludbrežanke Sare Kolak u bacanju koplja i polufinalna borba boksačkog superteškaša Filipa Hrgovića u petak uveče. O vaterpolskom finalu se piše, naslov u jednim novinama poručuje Nikada se nismo bojali Srbije, pa nećemo ni sada, ali neke posebne euforije i verbalne teške artiljerije prema susjedima – nema.

„Nema više toga naboja. To jedino da igraju Hajduk i Zvezda, da se ustanovi regionalna nogometna liga - što neće - onda bi to bilo vrlo teško obuzdati i kontrolirati. Pa evo vidite, čisto kao detalj – doktor Đurović, koji brine o srpskoj skakačici u dalj Španovićki, brine i o Branki Vlašić. I to nikome ne smeta. Mislim da je to dosta popustilo, a to što se Srbi pale, to im je jedino preostalo zato što oni imaju puno manje medalja nego mi“, kaže doajen hrvatskog sportskog novinarstva Zdravko Reić iz Slobodne Dalmacije.

Jedan od najboljih hrvatskih vaterpolista svih vremena Dubravko Šimenc, koji ne krije svoje simpatije za HDZ, kaže kako tenzije u sport dolaze iz politike, i to ne baš sa obje strane.

„Kada smo mi 1996. godine igrali četvrtfinale sa tadašnjom Jugoslavijom, rane su bile još svježe, i naravno da je ta utakmica bila užasno emotivno nabrijana. Ali tako je i danas, zato što političari jednostavno stalno potenciraju nekakvu polemiku i nekakve komentare koji apsolutno ne stoje. Meni je drago da naši političari ne odgovaraju na te provokacije, jer su one apsolutno neprimjerene.“

Šimenc je podsjetio da je aktualni ministar sporta Srbije, vaterpolist Vanja Udovičić do pred tri godine igrao u zagrebačkoj Mladosti, i da niz drugih sportaša iz Srbije igra u hrvatskim klubovima, kao i obrnuto.

Dugogodišnji novinar – izvjestitelj Sportskih novosti Dejan Bauer kaže kako forume treba razlikovati od stvarnog stanja na terenu, i da bi se podrobnijom analizom onih koji koriste na forumima govor mržnje moglo ustanoviti da se radi o stotinjak redovitih psovača i mrzitelja u dvije zemlje. U vaterpolu od sezone 2008/2009 postoji regionalna liga, podsjetio je.

„Niti jedan jedini, pa ni najmanji incident nije se dogodio, pogotovo ne u smislu neke nacionalne netrepeljivosti. A druga stvar – igrači i treneri iz svih tih sredina – i klubova i reprezentacija – toliko se dobro poznaju tako da, ako nisu svi baš prijatelji, a ono vrlo dobri poznanici, i pravi sportaši.“

Niti oko poraza Hrvatske u olimpijskom dvoboju u košarci sa Srbijom nije bilo neke posebne medijske drame, ekskluzivni komentar pred utakmicu dao je za vrlo čitani news portal indeks.hr proslavljeni srpski košarkaš Zoran Slavnić, a nakon utakmice društvene mreže preplavljene su zajedničkom fotografijom s leđa košarkaša Hrvatske i Srbije Bojana Bogdanovića i Bogdana Bogdanovića s te utakmice.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG