Dostupni linkovi

Filmaši snimili "Jedan dan na Zemlji"


Detalj iz filma "Jedan dan na zemlji"
Detalj iz filma "Jedan dan na zemlji"
Piše: Charles Dameron (RSE)

Kako izgleda dokumentarac koji je snimalo hiljade različitih režisera?

Gledatelji će to saznati za vrijeme premijere filma „Jedan dan na Zemlji“ zakazane u preko 160 zemalja širom svijeta za nedjelju, 22. april. Film je sastavljen od snimaka koje je predalo preko 7.000 ljudi, uključujući i snimke iz cijelog svijeta snimljene u jednom danu.

Niko ne može optužiti neiskusne filmaše Kylea Ruddica i Brandona Litmana da nemaju visoke ciljeve. Ova dvojica Amerikanaca u ranim tridesetim godinama i bez iskustva u filmskoj industriji, su kreativci koji stoje iza neobičnog novog globalnog filmskog projekta za koji kažu da je stvorio „vremensku kapsulu za bolje razumijevanje čitavog svijeta“.

Taj se plan možda čini donekle preambicioznim i nevjerovatnim, ali nakon premijere Ruddickovog i Litmanovog filma „Jedan dan na Zemlji“ ovog vikenda u preko 160 zemalja, publika iz čitavog svijeta bi mogla pronaći razloge za pohvalu ovog projekta.

VIDEO: Trejler za film "Jedan dan na Zemlji"


Ideja iza projekta „Jedan dan na Zemlji“ je jednostavna, ali i ambiciozna: sastaviti dugometražni film koristeći video snimke iz svake države na planeti snimljene istog dana.

Ono što ovaj koncept čini još uzbudljivijim jeste način na koji su snimci prikupljeni; autori su pristupili hiljadama amatera-volontera širom svijeta. Na kraju je preko 7.000 učesnika iz čitavog svijeta, ukupno 190 zemalja, predalo preko 3.000 sati snimaka u kojima su zabilježili svoja iskustva u toku odabranog dana, 20. oktobra 2010.

Budžet za produkciju je bio dosta skroman. Ruddick je radio video montažu u svom podrumu u Kaliforniji.

„Projekat smo platili iz sopstvenih kasica-prasica,“ rekao je Litman smijući se.

Njihov niskobudžetni projekat „Jedan dan na Zemlji“ se razlikuje od sličnog projekta nazvanog „Život u jednom danu“ pokrenutom na YouTube web stranici u 2010. godini, nakon što su Ruddick i Litman već započeli rad na svom filmu. Projekat YouTube-a je režirao hollywoodski režiser Ridley Scott, koji je nadgledao veliki tim istraživača i „Život u jednom danu“ je prestigao „Jedan dan na Zemlji“ premijerom u julu 2011.

VIDEO: Muzika širom svijeta u trejleru "Jedan dan na Zemlji"


Međutim, „Život u jednom danu“ je bio jednokratni projekat, dok je „Jedan dan na Zemlji“ osmišljen kao dugoročna suradnja. Društvena mreža ljudi koji su doprinjeli projektu „Jedan dan na Zemlji“ sada ima 19.000 članova koji su predali hiljade dodatnih sati snimaka urađenih 11. novembra 2011. Također postoje planovi za skupljanje snimaka urađenih 12. decembra 2012.

Uz organizacijsku podršku Razvojnog programa Ujedinjenih naroda, Međunarodne federacije Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca i drugih, Ruddick i Litman se nadaju da će se njihov projekat održati sve do 2015. godine i da će uspjeti kreirati hronike života na čitavoj planeti.

Za sada se čini da će barem „Jedan dan na Zemlji“ ostaviti svoj pečat. Na nedjeljnoj premijeri (22. aprila) prikazuje se preko 200 različitih lokacija, uključujući i 1.800 različitih snimaka Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Tadžikistan: Berba pamuka
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00
Direktan link
Sadržaj filma se mijenja tematski; snimci vjenčanja i rođenja se isprepliću sa slikama samoće i smrti, patnje i oskudice. „Jedan dan na Zemlji“ sadrži snimke Tajik servisa Radija Slobodna Evropa koji dokumentiraju živote djece primorane da napuste školu da bi učestvovali u žetvi pamuka.

Organizatori navode da su uzbuđeni i da žele vidjeti kako će njihov masovni projekat biti prihvaćen.

„Nismo odustali od ovoga jer smo znali da radimo nešto sasvim novo,“ kaže Litman. „Nedjelja je veliki dan za nas, ali to je tek početak.“

Vrijeme projekcije filma u svim dijelovima svijeta možete pronaći ovdje.
XS
SM
MD
LG