Dostupni linkovi

Film "U zemlji krvi i meda" šansa za dijalog


Ovacije za film "U zemlji krvi i meda"
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00
​VIDEO: Premijera u Sarajevu

Zvjezdan Živković

U Sarajevu je u utorak navečer održana bh. premijera režiserskog i scenarističkog prvijenca američke glumice Angeline Jolie „U zemlji krvi i meda“.

Dvosatnoj projekciji filma su, uz autorku filma i njenog životnog partnera Brada Pitta, prisustvovali i članovi glumačke ekipe: Zana Marjanović, Vanesa Glođo, Goran Kostić, Rade Šerbedžija, Ermin Bravo, Boris Ler, Jasna Ornela Bery, Ermin Sijamija.

Film, koji su od početka pratile brojne kontroverze, publika u Sarajevu ocijenjuje na ovaj način:



Mlada bh. glumica Zana Marjanović u filmu tumači glavnu žensku ulogu - slikarku Ajlu.

„Ne razmišljam puno o tome da mi je bilo teško tumačiti Ajlu. Razmišljam o tome da sam imala jako veliku potrebu da napravim što je bolje moguće, a imala sam i veliku odgovornost prema tome što sam radila. Smatram da nemam pravo biti razmažena glumica i reći da mi je bilo teško to odglumiti, jer su mnogi to preživjeli“, kaže Marjanović.

Odabrati prave glumce za svoj režiserski prvijenac Angelini Jolie bio je ključni zadatak, pojašnjava slavni američki glumac, Brad Pitt.

„Angelina je htjela da radi kasting na drugačiji način, ne glumce iz Hollywooda, već je htjela naći talentovane ljude iz same regije, sa svih strana, koji imaju iskustvo rata. Bilo je nešto plemenito u tom poduhvatu. Htio sam da joj pomognem da to i realizuje, međutim, bilo je nevjerovatno, a stekli smo i neke sjajne prijatelje“, rekao je Pitt za BHT1.

Uprkos ovacijama, crvenom tepihu i dašku glamura koji je donijela premijara filma Angeline Jolie u Sarajevo, ne treba zaboraviti, ističe režiser Haris Pašović, da je Bosna i Hercegovina prije godinu dana zabranila snimanje filma u Sarajevu, što je autoricu primoralo da film, gotovo u cjelosti, snimi u Budimpešti.

„Tako da danas, kad smo svijesni šta smo mogli još propustiti da nismo ispravili tu grešku, dobro je za ubuduće da znamo da umjetnici moraju imati slobodu govora, i da je jedna takva divna umjetnica kao što je Angelina Jolie, uradila toliko puno i za našu kulturu i za našu zemlju upravo zato što je slobodnomisleća. Nismo smjeli ni tada da je sprječavamo“, kazao je Pašović.

FOTOGALERIJA: Angelina Jolie u na premijeri filma "U zemlji krvi i meda"

Centar za postkonfliktna istraživanja organizovao je dolazak 600 studenata iz cijele Bosne i Hercegovina da prisustvuju sinoćnjoj premijeri filma Angeline Jolie „U zemlji krvi i meda”. Među njima je bila i srednjoškolka iz Brčkog Tatjana Milovanović. Ona kaže za Radio Slobodna Evropa da film „U zemlji krvi i meda” može potaknuti na dijalog.

„Koliko taj dijalog može biti pozitivan ili negativan zavisi od ljudi. Tokom projekcije filma, iza mene je sjedila grupa žena. Malo su me njihovi komentari kroz čitav film pratili. Kad se neka scena pojavi one prokomentarišu i to što kažu i mene zaboli. Teško je od žrtava tražiti da oni to prihvate kao nešto što je bilo i prošlo. Ali, mladi ljudi koji nisu sve to preživjeli, možda i mogu to izvući na neki način da iz svega toga izvuku pouku.”

Slično mišljenje dijeli i student prava Ernad Deni Čomaga.

„Ovaj film je, pretpostavaljam, rađen sa nekim razlogom a taj razlog jeste da se potakne taj dijalog ne samo između Srba, Bošnjaka, Hrvata u Bosni i Hercegovini već generalno u regiji. Moramo da pričamo o tome i to je jedini ključ ka budućnosti“.
XS
SM
MD
LG