Dostupni linkovi

Hamond u Beogradu: Velika Britanija za Kosovo u UNESCO


Filip Hamond sa Aleksandrom Vučićem u Beogradu
Filip Hamond sa Aleksandrom Vučićem u Beogradu

“Srpska kulturna baština biće bolje zaštićena ukoliko Kosovo postane član UNESCO,” izjavio je u Beogradu Filip Hamond, šef britanske diplomatije.

Hamond je preneo pozitivan stav britanske vlade po tom pitanju.

“Ujedinjeno Kraljevstvo smatra da će članstvom u UNESCO Kosovo imati dodatne, pojačane obaveze da zaštiti srpsku kulturnu baštinu. Na taj način Kosovo bi preuzelo obavezu da zaštiti kulturnu baštinu svih zajednica, a pogotovu srpske,” rekao je Hamond.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije govorio je posle domaćina, predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, pa je premijer na ovaj stav odgovorio tek na pitanje novinara, nakon što je ispratio gosta.

“Mi smo protiv prijema Kosova u UNESCO. U toku je velika i krupna igra u kojoj pokušavamo da odbranimo Srbiju. Biće teško, jer oni imaju puno zemalja koji su protiv nas, od Antigve i Barbude. Ukazao sam Hamondu da Srbija neće da prihvati da je manastir Dečani gradilo pleme Gaši za dinastiju Nimani. To piše u njihovim knjigama”, rekao je Vučić.

On je izjavio da je u kosovskom parlametu spreman i nacrt zakona koji manastir Dečani treba da progalsi imovinom Kosova.

“To je još gore od prijema Kosova u Unesco. To neće biti, ali da vidimo kako će ceo svet, Evropa i Zapad, moći da nam kažu posle 700 godina koliko postoje Dečni, kako će to da izvedu. Dečani imaju sve paprire da je to srpski manastir, sa monaškim nizom koji nije prekidan kroz istoriju, čak i Turci su nam davali papire”, objasnio je Vučić.

Za napredak u dijalogu Beograda i Prištine stigle su pohvale iz Britanije, a Hamond je kao veoma važnu za stabilnost regiona naveo ulogu Srbije.

“Ujedinjeno Kraljevstvo posebno je zainteresovano da se osigura progres u Bosni i Hercegovini. Veoma je važan uticaj Srbije za nastavak tog procesa, i pozdravljamo njene napore. Želimo da budemo uvereni da najavljeni referendum u Republici Srpskoj neće biti održan. On je nepotreban i nespojiv sa evropskom budućnošću BIH i njenim prosperitetom.”

Aktuelna izbeglička kriza bila je neizbežna tema ovog sastanka. Aleksandar Vučić rekao je da Srbija prihvata svako sveobuhvatno rešenje koje donese Evropska unija.

“Srbija je spremna da prihvati veću i značajniju ulogu u rešavanju tog problema. Niko nije tražio da gradimo veće prihatne centre za izbeglice, ali sam u razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel predložio da Srbija sa svoje strane uradi neke stvari”, naveo je Vučić.

Filip Hamond odao je Beogradu priznanje za urađeno na putu ka Evropskoj uniji, kao i za ekonomske reforme, i izrazio nadu da će bar jedno od pregovoračkih poglavlja za Srbiju biti otvoreno do kraja godine.

Aleksandar Vučić saopštio je da je prihvaćen predlog Filipa Hamonda da se formira "formalni strateški dijalog" koji će omogućiti da dve zemlje imaju stalne kontakte i odnose koji bi vodili zamenici ministara spoljnih poslova.

XS
SM
MD
LG