Dostupni linkovi

File u Sarajevu: Provedba presude 'Sejdić-Finci' uslov zahtjeva za članstvo


Štefan File
Štefan File
Hitno provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić -Finci od vitalne je važnosti za Evropsku uniju, poručio je evropski komesar za proširenje Štefan File u četvrtak u Sarajevu.

On je rekao da je provedba te presude jedan od preduslova da bi zahtjev za članstvo u EU bio uzet u obzir, te upozorio na posljedice.

''Sa žaljenjem konstatujem da su se određeni stranački lideri usmjerili isključivo na stranačke i etničke interese s ciljem očuvanja i jačanja aranžmana koje su rezervisali za tri konstitutivna naroda, umjesto na izvršenje same presude u predmetu ''Sejdić-Finci''. Odsustvo djelovanja stranačkih lidera u pogledu programa pristupanja EU jasno će podrijeti proces evropskih integracija BiH i statusa zemlje kao kredibilnog partnera EU. Još jedni opšti izbori suprotni Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima bili bi, takođe, neprihvatljivi, ozbiljno bi narušili legitimitet i kredibilitet izabranih organa zemlje'', upozorio je File nakon susreta sa bh. političkim liderima.

On je izjavio da će se o svemu konsultovati sa viskom predstavnicom za vanjsku politiku i sigurnost Ketrin Ešton i zvaničnicima zemalja EU.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić kazao je, nakon susreta sa Fileom, da njegova stranka želi da bude dio rješenja a ne problema, te da je optimsita:

„Šta je alternativa? Beznađe, anarhija, radikalizam, ekonomsko zaostajanje. Mi želimo da riješimo problem ostalih, ali ne želimo da napravimo problem Hrvata, želimo da riješimo problem Hrvata, ali ne želimo da dobijemo problem Bošnjaka koji neće biti izabrani u Predsjedništvo“, naveo je Radončić.

Lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija smatra pak da će se do rješenja slučaja Sejdić - Finci teško doći bez uključenosti Evropske unije u ovaj proces:

„Ja ne vjerujem da postoji mogućnost, čak ni teorijska, da ovih sedam ljudi, ili bilo koji podskup tih sedam ljudi, napravi dogovor o presudi Sejdić-Finci ukoliko nemamo u tome aktivnu ulogu i podršku prije svega Evropske komisije, zatim Vijeća Evrope i uopšte institucija EU“, ocijenio je Lagumdžija.

Lagumdžija je ponudio i mogućnost da neki drugi ljudi vode bh. politiku:

„Evo, ja vam danas kovertiram ostavku - dobijte podršku preostalih šest, ja odlazim s bilo kojeg mjesta, i stranačkog i državnog.“

Komesar za proširenje Štefan File sastao se i sa liderima SDA, dva HDZ-a, SNSD-a i SDS-a.
XS
SM
MD
LG