Dostupni linkovi

Šta skriva Filaretova smena


Vladika Filaret
Vladika Filaret

Vladika Filaret, poznat kao jedan od najmilitantnijih predstavnika Srpske pravoslavno crkve, razrešen je dužnosti episkopa mileševskog odlukom Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve. No, nejasno je da li je ekstremizam, koji vladika Filaret nikada nije ni skrivao, razlog zbog koga je konačno smenjen ili su se crkveni oci sakrili iza njegove samovolje u upravljanju eparhijom. Sama crkva za sada ne pokazuje želju da to objasni.

Šta je to što je prelilo kap u slučaju vladike mileševskog Filareta možemo samo da nagađamo. U krugovima bliskim vladiki našem radiju je samo potvrđeno da mu je odluka o razrešenju saopštena u četvrtak u Beogradu. U Sinodu SPC nismo uspeli da dobijemo nikakvu informaciju, pa čak ni zvaničnu potvrdu ove vesti. Rečeno nam je da nikakvih izjava za sada neće biti.

Bivši dekan Bogoslovskog fakulteta Pribislav Simić smatra da će konačnu odluku o vladici Filaretu ipak doneti Sabor SPC u maju.

Suđenje će biti nastavljeno. Po Ustavu SPC eparhijskom episkopu u prvoj instanci sudi Sveti arhijerejski sinod, a u drugoj i poslednjoj Sveti arhijerejski sabor. Prema tome odluka će biti, bar prema mojoj proceni, definitivna posle Sabora“, kaže Simić.

Prethodno su mediji objavili da je Filaret smenjen na osnovu izveštaja koji je dostavila posebna crkvena komisija koju je Sinod formirao sa zadatkom da ispita sve navode o episkopu, ali nije objavljeno o kojim navodima je reč.

Ne bih hteo da nagađam šta bi mogli biti razlozi sem onoga što sam mogao pročitati u dnevnoj štampi. Ali to je još u fazi ispitivanja. Prema tome, ne mogu da prejudiciram“, navodi Simić.

Ukoliko je vladika Filaret smenjen zbog načina upravljanja eparhijom, to je svakako najmanje što mu se moglo zameriti. Podsetimo, naime da je reč o jednom od najmilitantnijih predstavnika crkve koji se slikao na ratištu Slavonije uz borna kola sa mitraljezom u rukama. Poslednji put je skandalizovao javnost krajem januara kada je uručio orden „Belog anđela prvog reda“ haškom optuženiku Vojislavu Šešelju.

"Dragi prijatelju i brate Vojo, primite ovo skromno odlikovanje", rekao je Filaret tada Šešelju. "Ali vama je Bog dao da operete ljagu sa srpskoga naroda i čestitamo vam na vašoj hrabroj, junačkoj borbi".

Sadžakov: Simbol primitivizma i nacionalizma

Episkog Filaret imao je jake veze sa režimom 90-ih godina, podseća etičar Slobodan Sadžakov, te za vladiku kaže da je jedan od zlokobnih simbola SPC.

Jedan od simbola beščašća, neduhovnosti, primitivizma i nacionalizma i jedna osoba koja već decenijama u javnosti svojim istupima izaziva razne forme zgražavanja“, kaže Sadžakov.

Filaret je takođe poznat po broju žalbi upućenih Patrijaršiji na njegovo upravljanje eparhijom. Izveštavali smo 2012. godine da su vernici u Priboju potpisivali peticiju kako bi, govorili su, zaštitili sveštenike od progona vladike Filareta. Mogućnost njegove smene pominjana je u medijima nakon što je Šešelju uručio orden upravo zbog tog čina.

Međutim, Sadžakov kaže da nacionalističko, primitivno, bahato ponašanje Filareta ne samo da ga do sada nije sputavalo već mu je bilo ulaznica za napredovanje. On Filaretovo razrešnje dovodi u vezu sa trvenjima između vladika.

Neposredni relativno skoriji povod je ono što se dogodilo u Bijelom polju sredinom januara kada je došlo do sukoba vernika okupljnih u manastiru u Kumanici i svite na čelu sa Filaretom. Tada je upućeno i pismo od strane jednog monaha koji je optužio Filareta za potkradanje crkvenih riznica, da je pretvorio eparhiju u stecište, kako je naveo, homoseksualaca, lezbejki, pedofila i alkoholočara.

Da crkva brine za svoju čistotu, moralnost i besprekornost ta smena bila bi izvršena mnogo ranije. Verovatno su u pitanju vrlo prozaični razlozi, to što je sa jedne strane Filaret do krešenda doveo tu svoju bahatost i verovatno finansijske malverzacije, a sa druge strane to da je u pitanju neka preraspodela i rekompozicija odnosa unutar Srpske pravoslavne crkve”, zaključuje Sadžakov.

Prema medijskim navodima Filaret je razrešen na inicijativu vladike Amfilohija. Na tronu Mileševske eparhije proveo je nepunih 16 godina.

XS
SM
MD
LG