Dostupni linkovi

Platini tražio ostavku, Blatter ignoriše zahtjev


Sepp Blatter
Sepp Blatter

Iako ga je sportski, poslovni i politički svijet pritiskao, posebno od srijede i hapšenja sedmorice visokih FIFA-nih zvaničnika za korupciju i mito, Sepp Blatter koji traži pet mandat na čelu krovne organizacije svjetskog fudbala, oko 17 sati, 28. maja, otvorio je Skupštinu FIFA-e, jasno stavljajući do zanja da nema namjeru da se povuče.

Blatter kaže kako FIFA prolazi kroz teške trentke i skandal bez presedana, ali on "neće dozvoliti da se ime FIFA-e povlači po blatu".On će od sutra početi izgradnju nove FIFA-e u kojoj, navodi "nema mjesta za korupciju".

Svi koji su odgovorni za nedjela moraju odgovarati, a iako su njegovi bliski saradnici, kako kaže, "nije mogao svakoga nadzirati".

Prethodno je Michel Platini, predsjednik evropske kuće nogometa, rekao da UEFA neće bojkotovati izbor za predsjednika FIFA-e na kojem Blatter traži peti predsjednički mandat ali je tražio da on podnese ostavku nakon hapšenja sedam njegovih bliskih saradnika, optuženih za korupciju i primanje mita u vrijednosti većoj od 150 miliona dolara u periodu od 24 godine.

Kako je najavio Platini, na Skupštini FIFA-e, UEFA će podržati princa Ali Bin Al-Huseina i dodao da će ga podržati većina Evropljana.

"Mislim da Sepp Blatter može biti poražen," rekao je Platini.

Sedamdesetdevetogodišnji Blatter rijetko izbjegava skupove koje organizira FIFA, no otkazao je govor na otvaranju Medicinske konferencije u Zurichu. Razlog je pojasnio prvi čovjek skupa dr. Jirži Dvoržak.

"Predsjednik Blatter se ispričava što danas nije mogao doći zbog turbulencija o kojima svi znate iz medija. On ispunjava svoje predsjedničke dužnosti kako bi se kriza prevladala, a to je važnije od toga da danas bude s nama. On medicinu nosi u srcu. Šalje iskrene isprike i sve vas pozdravlja", prenio je Dvoržak.

I u četvrtak brojne reakcije u svijetu na korupcijski skandal i hapšenja sedmorice dužnosnika svjetske nogometne organizacije koji su kao nikada do sada uzdrmali organizaciju u njenoj 111 godina dugoj povijesti.

Francuski i britanski šef diplomcije oštro su kritizirali FIFA-u i pozivaju na odgodu izbora u nogometnoj organizaciji.

Laurent Fabius smatra da itekako ima "smisla “odgoditi izbore za predsjednika FIFA-e za koje se natječu Sepp Blatter i jordanski princ Ali Bin al Husein.

"Optužbe o korupciji stare su godinama. Treba utvrditi što je istina, a što nije, ali ono što sada znamo daje nam ružnu sliku nogomente organizacije", konstatira Fabius.

Britanski ministar Philip Hammond za BBC je izjavio kako je nešto "duboko pogrešno u središtu FIFA-e" i da se organizacija mora reformirati.

Evropska nogometna federacija, UEFA, upozorava da izbore treba odgoditi za pola godine, te da bi Blatter trebao momentalno odstupiti s predsjedničke funkcije. Prijeti se bojkotom skupa. Michel Platini, koji je oštri Blatterov kritičar, ponavlja da ako delegati UEFE i stignu u Zurich da će podržati jordanskog princa.

Ruski predsjednik Vladimir Putin se obrušio na SAD zbog hapšenja na tlu Švicarske, koje je u srijedu izvršeno po zahtjevu američkog tužilaštva.

"Izbor predsjednika FIFA-e trebao bi se održati kako je planirano. Gospodin Blatter ima vrlo dobre šanse da bude reizrabran. Svjesni smo pritiska kojem je izložen, a sve kako bi se spriječilo da Svjetsko prvenstvo bude održano u Rusiji 2018.", kazao je Putin.

Oglasila se i organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch, upozoravajući da budući predsjednik FIFA-e mora osigurati da zemlja domaćin Svjetskog prvenstva u potpunosti poštuje ljudska prava i slobode.

U međuvremenu, glavni sponzori FIFA-e, uključujući Adidas, Coca-Colu, McDonalds i Visu su pozvali na reformu nogometne organizacije ili u suprotnom mogu ostati bez milijunskih sponzorskih ugovora.

XS
SM
MD
LG