Dostupni linkovi

Inicijativa građana: Spomenik legendarnom "Fići" u Kragujevcu


Fića fest u Kragujevcu
Fića fest u Kragujevcu
U Kragujevcu je proteklog vikenda održan 8. Fića fest na kome je nastupilo 60 ljubitelja automobila “zastava 750”, popularinog “fiće” iz “nacionalne klase” nekadašnje Jugoslavije.

Više od 1.000 učesnika manifestacije potpisalo je zahtev da se tom vozilu u Kragujevcu podigne spomenik

Sudeći po rasploženju vlasnika fića, ali i po reakcijama mnogobrojnih posetilaca, može se desiti da Kragujevac dobije prvi spomenik automobilu, u znak sećanja na 923.487 fića proizvdenih u nekadašnjoj fabrici „Zastava automobili“.

Slavoljub Bataveljić, predsednik kragujevačkog Udruženja ljubitelja fića kaže da početak proizvodnje fiće predstavlja početak automobilske industrije u tadašnjoj Jugoslaviji, čija se tradicija nastavlja proizvodnjom novog Fiatovog modela u Kragujevcu.

„Davne 1955. godine, počela je proizvodnja fiće u Zavodima crvena zastava koji su tada osnovani. Dolaskom kompanije Fiat automobili Srbija, Zavodi crvena zastava više ne postoje, nema više ni vozila iz zastavinog programa, pa mi iz Udruženja ljubitelja fića pokrećemo inicijativu da se to sačuva. Jedan od načina je da se napravi spomen obeležje fići sa znakom Zavoda crvena zastava“, kaže Bataveljić.

Inicijativu za podizanje spomenika iz „nacionalne klase“ bivše Jugoslavije podržava i osamdesettrogodišnji Borisav Đorđević koji je radio na proizvodnji prve serije.

Petar Igrutinovic sa fićom iz 1962. godine
Petar Igrutinovic sa fićom iz 1962. godine
„Prve fiće su montirane 1955. godine, ukupno 25 komada. Najveća proizvodnja bila je 1980. godine i iznosila je 57.475 automobila“, seća se Đorđević.

Proizvodnja najpopularnijeg vozila bivše Jugoslavije „zastava 750“ počela je 18. oktobra 1955. godine, a okončana je 18. oktobra 1985. godine. Za tri decenije, sa montažnih linija kragujevačke Zastave sišlo je 923.487 fića, a mnoge od njih i danas krstare drumovima na prostoru bivše Jugoslavije.

Jedan od njih je i old tajmer Kragujevčanina Petra Igrutinovića iz 1962. godine, za koga je vlasnik dobijao 9.000 evra, ali ga ipak nije prodao.

„On je 1962. godište i u oktobru puni 50 godina. Stekao je status vozila od istorijskog značaja. Dobijao sam za njega 9.000 evra, ali sam tu ponudu odbio. Idem na varijantu da za svoj stari automobil dobijem novi fiat 500L“, kaže Igrutinović.

Među fanovima ovog starog automobila je i Milan Dimitrijević iz Zaječara koji je dvostruko mlađi od svog omiljenog vozila.

„To mi je prvi auto i sasvim slučajno sam ga dobio. Tako se rodila jedna velika ljubav. Vozim ga od 2005. godine. Sredio sam ga i do sada sam prešao oko 180.000 kilometara. Perfektno me služi“, kaže Dimitrijević.

Zastava 750 se ni po čemu ne može porediti sa fiatom 500L, koji se sada proizvodi u Kragujevcu, ali njeni vlasnici tvrde da on za njih znači mnogo više od običnog prevoznog sredstva.

„Naš fića je neprevaziđen, najbolji auto na svetu. Fića traje i on se voli, a svi ostali se voze“, zaključuje Bataveljić.
XS
SM
MD
LG