Dostupni linkovi

FHP: Vojska skriva podatke o Dikoviću


Ljubiša Diković
Ljubiša Diković

Pozivajući se na saznanja do kojih su došli uvidom u izvod iz zvaničnog sajta Vojske Srbije (VS), Fond za humanitarno pravo (FHP) je saopštio da je aktuelni načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković tokom 1994. i 1995. godine bio komandant 16. graničnog bataljona tadašnje Vojske Srbije, iako je tvrdio suprotno.

U saopštenju FHP, navodi se da su pripadnici tog bataljona u julu 1995. godine hapsili Bošnjake odbegle iz Bosne i Hercegovine i vraćali ih u ruke vojske bosanskih Srba. Posle toga su neki od njih ubijeni.

Diković je, međutim, pred sudom tvrdio da je 28. jula 1994. godine naredbom načelnika Personalne uprave Generalštaba Vojske Jugoslavije razrešen dužnosti komandanta 16. graničnog bataljona.

FHP tvrdi da je sadržaj stranice na kojoj se vidi kakav je Dikovićev angažman zaista bio tokom 1994. i 1995. godine, promenjen 1. marta 2012. godine, što znači nešto više od mesec dana nakon objavljivanja "Dosijea Ljubiša Diković" koji je pripremila ova organizacija 23. januara iste godine.

Dodaje se da su istraživači FHP-a 14. aprila 2016. godine pronašli staru verziju internet prezentacije VS na sajtu koji omogućava pretragu digitalne arhive interneta (WayBack Machine), odnosno sadržaja internet prezentacija, iako je u međuvremenu taj sadržaj promenjen ili uklonjen.

Proces koji je po Dikovićevoj tužbi, zbog povrede ugleda i časti protiv Fonda za humanitarno pravo i njegove osnivačice Nataše Kandić vođen pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu, odnosio se i na poziciju koju je Diković u Vojsci obavljao tokom 1994. i 1995. godine.

U toj tužbi Diković je osporavao navode iz "Dosijea Ljubiša Diković" koji je priredio FHP.

"Činjenica da je internet stranica VS izmenjena 1. marta 2012. i da je iz Dikovićeve biografije izostavljeno u kojem periodu je bio komandant 16. graničnog bataljona VJ eklatantan je pokazatelj namere da se prikrije njegova komandna uloga nad jedinicom čiji su pripadnici hapsili odbegle Bošnjake i vraćali ih tamo gde će biti ubijeni", navodi se u saopštenju FHP.

"Ukazujemo i da je Ministarstvo odbrane Republike Srbije odbilo da odgovori na upit FHP-a po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja o tome ko je bio komandant 16. graničnog bataljona VJ 1994. i 1995. godine. U obrazloženju je navedeno da se 'podaci o rasporedu', u koje spadaju imena oficira i informacije 'o dužnosti po formaciji', čuvaju kao 'tajni podaci označeni stepenom tajnosti Poverljivo', što FHP takođe tumači kao prikrivanje Dikovićeve komandne uloge u 16. graničnom bataljonu VJ", zaključuje FHP.

Sud je nedavno doneo odluku u prvom stepenu u korist Dikovića i naložio Nataši Kandić da mu isplati odštetu zbog, kako se navodi, objavljivanje neistinitih optužbi u publikaciji "Dosije Ljubiša Diković".

XS
SM
MD
LG