Dostupni linkovi

Festival “Licidersko srce”: Međunarodni folklor u Užicu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Svečanim defileom Glavnom ulicom, u ponedeljak uveče u Užicu počinje 6. međunarodni dečji festival folklora “Licidersko srce”. Nastupiće najveći broj dece u odnosu na prethodne godine koja će predstaviti publici folklorne igre i kulturne običaje iz zemalja iz kojih dolaze, rekla Ivana Cvetković, portparolka festivala, članica Udruženja “Era” koje je glavni organizator festivala:

“Ove godine dolaze deca iz 10 zemalja, iz čak 27 ansambala, što znači da će preko 850 mališana defilovati i igrati u Užicu, ali će obići i najatraktivnije destinacija zapadne Srbije. Tu su nam deca iz Moldavije, Rusije, Poljske, Albanije, Turske, Francuske, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i iz Srbije. Naravnom, najveći broj ansambala je iz Srbije i svakako ćemo se potrudti da predstavimo lepote našeg folklora svoj toj deci koja dolaze sa strane, ali i da upoznamo lepotu njihove igre i pesme”, kaže Cvetković.

Festivalski program biće organizovan i u okolnim mestima, a ima i bogat prateći sadržaj.

“Festival će imati deo programa u Mokroj Gori, u Andriućgradu u Višegradu , u Bajnoj Bašti i na Zlatiboru. Naš festival ima brojne prateće sadržaje, izdvojila bih folklorne radionice, ima ih šest, tokom njih će deca zaista imati kontak sa publikom koja ih prati, ali i između sebe, jedni druge će učiti igrama svoje zemlje. Jedan od pratećih programa koji je već tradicionalna je izložba narodne nošnje zemalja učesnica koja će trajati koliko i sam festival. Zemlje učesnice izneće svoje originalne nošnje, ne kostime, već originale koji su neki stari i preko sto godina, znači vrlo vredna izložba”, objašnjava naša sagovornica.

I ogovodišnji festival tradicioanlno je zadržao humanitarni karakter.

“Pošto je ove godine sve u znaku pomoći ljudima koji žive u ugroženim područjima od poplava, naša akcija ove godine nosi naziv ‘Licidersko srce za decu iz poplavljenih područja’, pa će prodaja licidrskih srca u svim mestima gde folklorni ansambli imaju nastup bili usmerena na pomoć institucijama koje se bave radom sa ovom decom u bilo kom smislu, upravo uz ovih područja”, rekla nam je Ivana Cvetković.

Festival počinje koncertom na Gradskom trgu u Užicu, kome prethodi defile svih anasambala, a već od utorka su na programu prve folklorne radionice. Festival traje do, subote 23. avgusta.

XS
SM
MD
LG