Dostupni linkovi

Feliks uspešno skočio sa ivice svemira


Feliks Baumgartner u kapsuli
Feliks Baumgartner u kapsuli
Ekstremni sportista Feliks Baumgartner, koji je uspešno skočio sa visine od 39.045 metara i postao prva osoba koja je slobodnim padom probila zvučni zid, rekao je da čovek nekada mora da ode veoma visoko da bi video koliko je mali. Pre samog skoka poručio je da zna da celi svet prati ono što se događa na ivici svemira, a u derektnom prenosu, još se moglo čuti:

"Dok sam stajao na krovu sveta nisam razmisljao o rekordima već o tome da se živ vratim na zemlju. Nekada morate da odete veoma visoko da biste videli koliko ste mali. Voleo bih da svi mogu da vide ono što sam ja danas video", rekao je 43-godišnji Austrijanac. Ponovi je iste reči i na konferenciji za medije u američkom centru Rozvel.

"Stajao sam na vrhu sveta, ponizan. Tada postaneš toliko skroman, zaista ne razmišljaš o obaranju rekorda. U tom trenutku sam samo razmišljao o tome da se vratim živ'", rekao je Baumgartner.

Rečeno je i da je Austrijanac zvanično skočio sa visine od 39.045 metara, iako je tokom prenosa pisalo da se nalazi na visini od 39.068 metara.

"Teško je opisati kako izgleda probijanje zvučnog zida pošto to nisam uopšte osetio. Nisam imao predstavu koliko brzo idem zbog specijalnog odela koje sam nosio", rekao je Baumgartner.

On je u jednom trenutku izgubio kontrolu nad padom i počeo da se okreće oko svoje ose, ali je ubrzo uspeo da se vrati u prvobitan položaj.

"Kada sam počeo da se vrtim pomislio sam da pritisnem dugme za izbacivanje padobrana, ali sam znao da bi to onda bio kraj svega. Na trenutak sam razmislio i nisam želeo da se sve završi. Srećom, uspeo sam da se vratim u prvobitan položaj", istakao je Baumgartner.

Nešto kasnije u intervjuu za BBC, još je pojasnio:

„Sve je funkcionisalo normalno. Padao sam pet i po minuta, bez ikakve upotrebe padobrana. Da je nešto krenulo naopako imao sam rezervi padobran, koji bi trebalo da mi spase život“.

Austrijanac je kazao da mu je najuzbudljivi momenat bio nekoliko sekundi pred skok, a najlepši kada se prizemljio i video članove svog tima. Najveći problem, navodi, on ostaje reakcija njegove prestarašene majke:

„Moja majka nije najsrećnija. Nije bila ni kada sam joj rekao da ću se baviti iskakanjem, još kada sam imao 16 godina. Na meni je bilo da izgradim samopouzdanje, a na ona je u proteklih davdeset godina videla da sam vrlo disciplinovan, da sve radim na pametan način. Ona takođe zna ceo moj tim, tako da zna i da sam okružen zaista iskusnim ljudima. Tako da je sada ipak sigurnija, ali naravno, odnos majke i sina je veoma specifičan, tako da je ona i dalje uplašena“.

43-godišnji Baumgartner rekao je i da budućnosti želi da inspiriše nove generacije i da za nekoliko godina pomogne da se obori njegov rekord.

Naviša brzina koju je dostigao nakon što je skočio sa kapsule iznosila je 1.342 kilometara na sat, prenosi BBC.

Čitav događaj prenosio se uživo širom sveta, ali sa 20 sekundi zakašnjenja u slučaju da nešto krene naopako, kako bi prenos mogao da se prekine.

Baumgartner je svoj poduhvat izveo balonom sa helijumom koji je krenuo iz Rozvela u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko i uz pomoć specijalnog odela pod pritiskom, vrednog 200.000 dolara. Skok je prethodno tri puta otkazivan zbog jakog vetra.
XS
SM
MD
LG