Dostupni linkovi

Federacija BiH u krizi: SDP kontra svih


Ilustracija
Ilustracija
Federacija BiH nalazi se i u političkom i finansijskom ćorsokaku nakon što je postalo jasno da sadašnji sastav Vlade ovog bh. entiteta ne funkcioniše od prošle sedmice.

Najprije je njen prvi čovjek Nermin Nikšić bez saglasnosti ministara produžio mandat Upravi i Nadzornom odboru Razvojne banke, a nekoliko dana kasnije, ministri koji nisu iz SDP-a nisu došli na sjednicu Vlade na kojoj se raspravljalo o budžetu. Već dva dana se međusobno optužuju i najavljuju da će jedni druge smjenjivati.

„Imamo zaključak oba doma Parlamenta Federacije koji obavezuje mene kao premijera da preduzmem sankcije i predložim razrješenje ministara koji blokiraju rad federalne vlade. I u ovih narednih par dana ja ću se opredijeliti i ispoštovati odluku Parlamenta“, kaže Nermin Nikšić, predsjednik federalne vlade.

Nikšiću dužni ne ostaju ni ministri koji nisu iz SDP-a. Njegov zamjenik Jerko Ivanković Lijanović, koji je još prošle sedmice zatražio da premijer povuče odluku o produžetku mandata čelnim ljudima Razvojne banke, istrajan je i danas u tome. Ukoliko to ne uradi, Lijanović mu poručuje:

„Ukoliko se premijer ne vrati u zakonske okvire, ukoliko bude opstruirao rad Vlade Federacije, ja kao njegov zamjenik imam potpuno ovlasti da sazovem Vladu Federacije ida nastavimo raditi u punom kapacitetu dalje.“

Još jučer je predsjednik federalne vlade najavio kako sadašnji sastav te institucije teško može funkcionisati, sprovodeći tako u djelo dogovor svog stranačkog šefa Zlatka Lagumdžije sa Draganom Čovićem, liderom HDZ-a BiH. Prema tom dogovoru, buduću vlast u Federaciji bi trebali činiti, umjesto SDA i stranaka iz reda hrvatskog naroda, dva HDZ-a i Savez za bolju budućnost.

Samovolja SDP-a ide i korak dalje, pa njihov kadar Nermin Nikšić u parlamentarnu proceduru upućuje nacrt budžeta mimo saglasnosti Vlade. Na naše pitanje hoće li SDA u ponedjeljak, na sjednici federalnog parlamenta, budžet podržati, Adil Osmanović, ministar za raseljene osobe i izbjeglice, inače potpredsjednik te stranke, odgovara:

„Teško je očekivati da će poslanici SDA nakon ovako jednog grubog kršenja zakona, dati podršku budžetu.“

Kasim Trnka
Kasim Trnka
Nikšićev potez je prvi te vrste u demokratskom svijetu u kojem predsjednik vlade šalje u parlamentarnu proceduru budžet. Iako on tvrdi da na to ima ustavno pravo, Kasim Trnka, profesor ustavnog prava, o tome kaže:

„Vjerujem da je zakonom precizirano da ipak akte prethodno mora razmotriti kolegijalni organ kao što je vlada i da onda premijer nastupa u ime vlade. A i po samoj suštini, čak i da ne piše u nekim propisima, logično je da o jednom takvom finansijskom dokumentu, oko koga je čitava javnost zainteresirana, ne može jedan čovjek odlučiti.“

U pitanje doveden i aranžman sa MMF-om

„Mi imamo jednu sasvim nelogičnu situaciju da nova parlamentarna većina u Parlamentu nije parlamentarna većina u izvršnoj vlasti“, navodi Omer Vatrić, poslanik Stranke za BiH u federalnom parlamentu.

Usvajanje budžeta ključno je da Bosna i Hercegovina dobije stand by aranžman kako bi njena dva entiteta pokrila budžetski deficit.

No, upitno je hoće li se to u Federaciji BiH desiti s obzirom na sadašnju krizu. I dok u SDP-u za svoje interese koriste socijalne kategorije koje su budžetski korisnici, analitičari ocjenjuju kako je budžet samo „kap u moru“ neriješenih problema u Federaciji BiH.

„Prema bh. građanima se pusti informacija kako je netko odgovoran za to što će sutra biti prazne kase zbog neusvajanja federalnog proračuna. Pri tome se takon pazi da se ne pusti potpuna informacija. A potpuna informacija je da je SDP izgubio svaku vrstu kompasa. Način na koji se ponašao federalni premijer u Razvojnoj banci je zapravo po sebi kazneno djelo. To je klasična zloupotreba položaja“, smatra Slavo Kukić, profesor na mostarskom sveučilištu.

Analitičari navode i kako je sadašnja situacija na političkom planu u Federaciji BiH dovedena do apsurda.

Mile Lasić, profesor na mostarskom sveučilištu, kaže kako je vlast u ovom bh. entitetu od početka konstituisanja nelegalna i zasnovana na ideologiji nasilja. Na pitanje ko je glavni krivac za sve i šta se može dešavati u narednom periodu, Lasić odgovara:

„Nitko ovih dana ne spominje glavnoga proizvođača krize, uvaženoga, mudroga vođu koji je uništio bh. socijademokraciju. Dakako nije sam. Ima on svog pandana i u Banjoj Luci. On se zavukao negdje u pozadinu, u prvom planu su njegovi jurišnici. Nasilje od samog početka je utkano u ideologiju i u razumijevanje politike od strane naših bajnih nam vođa, bilo etnokratske ili lažno socijaldemokratske provinijencije i samo ovih dana doživljavamo vrhunac tog nasilja. Imamo jednu posve gadljivu, smiješnu, odvratnu političku situaciju, koja se igra našim novcima i našim strpljenjem. I imamo eksplozivnu situaciju i moguće je već koliko sutra, ukoliko ne bude proračuna, ne bude mogućnosti isplate plaća, da kolone krenu ulicama. I onda neće najbolji isplivati u toj gužvi, nego će opet neki loši momci proći do vrha, bogati će skloniti svoju djecu negdje vani, a mi ćemo jedni drugima razbijati glave, kao što smo to već činili u prošlosti.“
XS
SM
MD
LG