Dostupni linkovi

Fatva protiv Zilkića mogla bi produbiti jaz u islamskoj zajednici


Molitva predvođena reisom Ademom Zilkićem - iz arhive
Molitva predvođena reisom Ademom Zilkićem - iz arhive
Reis Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić na fatvu, koju je protiv njega izrekao odlazeći reis BiH Mustafa Cerić, kaže za RSE da je to zloupotreba svetih normi, ali i zlonamerno prenebregavanje činjenice da on nije samo reis Bošnjaka već svih muslimana Srbije. Analitičari ocenjuju da Cerićev potez može samo da produbi podeljenost u islamskoj zajednici u Srbiji.

Na dve sukobljene islamske zajednice u Srbiji i za sada propale pokušaje njihovog izmirenja, u kojima je posredovala čak i Turska, došla je fatva odlazećeg reisa Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafe Cerića protiv čelnika jedne od tih zajednica.

Reis Mustafa Cerić
Reis Mustafa Cerić
Cerićevom fatvom “da nije dopušteno verniku muslimanu ni slušati, ni slediti Adema Zilkića, zato što njegov govor pravi podele među vernicima i zato što je njegov put krivi put” reis Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić kaže za RSE da nije iznenađen.

„Nisam iznenađen tom budalaštinom koju je izrekao na samom odlasku gospodin Cerić jer se on zadnjih pet godina inače miješa u unutrašnja pitanja islamske zajednice u Srbiji, posebno na prostoru Sandžaka, gdje je svojim nebuloznim izjavama, saopštenjima i djelovanjem doprineo da se Bošnjaci podijele i po političkoj, i po nacionalnoj i vjerskoj osnovi. On je ostao originalan do kraja“, kaže Zilkić.

U fatvi odlazećeg reisa islamske zajednice BiH Mustafe Cerića, koja je nadređena islamskoj zajednici u Srbiji Muamera Zukorlića navedeno je da je Zilkić radio na razbijanju islamske zajednice i pravio razdor među vernicima. Zilkić je na čelu Islamske zajednice Srbije, koja smatra da muslimani u Srbiji treba da imaju svog reisa.

Dvostruka krivica

Izrečena fatva se ne komentariše, rečeno nam je u Zukorlićevom kabinetu što već samo po sebi može sugerisati odnos prema ovom Cerićevom potezu. Na drugoj strani, reis Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić odgovara Ceriću da on nije samo bošnjački reis, već da je poglavar islamske zajednice za sve vernike u Srbiji i da je IZ Srbije stekla legitimnost četiri godine pre bosanske.

Mirko Đorđević, foto: Vesna Anđić
Mirko Đorđević, foto: Vesna Anđić
„Po istom sistemu po kome on ima pravni legat da bude reis i da u šerijatskom smislu predstavlja muslimane BIH ja po istom principu imam pravni legat da predstavljam muslimane Islamske zajednice Srbije. Osim što sam poglavar Bošnjaka u Srbiji ja sam svakako poglavar i svih drugih muslimana koji čine islamsku zajednicu a dolaze iz drugih nacionalnih zajednica i iz tog razloga Cerić nema pravo da govori da ja cijepam bošnjačko biće. Naprotiv, ja se ne bavim sa nacionalnih pozicija ovim poslom i ne želim da islamska zajednica bude nacionalna ni politička“, kaže Zilkić.

Dve islamske zajednice oštro su suprostavljene a te razlike su ponekad eskalirale i sukobima. U međuvremenu je rasla i netrpeljivot na relaciji muftija sandžački Muamer Zukorlić i zvanični Beograd.

Iako fatva odlazećeg reisa Mustafe Cerića ne sadži pretnju kakve smo navikli da slušamo u sličnim situacijama ona ipak nije dobar potez, ocenjuje analitičar Mirko Đorđević.

„Tako da ova fatva neće pridoneti nekom pomirenju nego imam utisak da kao neka vrsta instrukcije može još više da produbi podeljenost u islamskoj zajednici Srbije. U tom smislu je za žaljenje što uopšte postoji kao takva. A to što su te zajednice odvojene, podeljene u Srbiji postoji dvostruka krivica, državnih organa koji su se u to upleli svojevremeno, ali ništa manja krivica nije ni samih verskih poglavara u islamskoj zajednici koji su tome podlegli. Tako da ova fatva neće doneti ništa dobro nego će još više pojačati nepoverenje, surevnjivost, sumnje i sukobe“, navodi Đorđević.

Fatva protiv Zilkića jedan je od poslednjih poteza odlazećeg reisa Mustafe Cerića, a od novog reisa Huseina Kavazovića Zilkić očekuje „koreniti zaokret“ u pravcu Islamske zajednice Srbije, koji će omogućiti bolje razumevanje.
XS
SM
MD
LG