Dostupni linkovi

Facebook i za one "u pelenama"


Ilustracija
Ilustracija
Economist (priredila Mirjana Rakela)

U svojim ranim danima Facebook je služio kako bi se studenti dogovorili izlazak sa djevojkama ili odlazak na hladno pivo. Danas su društvene mreže otvorene za sve uzraste – osim, u teoriji, za one mlađe od 13 godina.

Djecu treba zaštiti od mogućeg online zlostavljanja, neprimjerenih fotografija, ali što kada se oni mlađi od 13 prijave tvrdeći da su stariji.

Neki upravo to rade . Po nekoj procjeni to je učinilo više od pet i pol milijuna djece u Americi.

Kako to spriječiti. Postoje dva načina. Facebook bi se morao više potruditi kako bi spriječio da se djeca uključuju na mrežu, ili im to omogućiti, ali uz određene „čuvare“.

Šefovi kompanije razmišljaju da li da omoguće djeci uspostaviti profile ali samo pod nadzorom roditelja koji onda mogu kontrolirati što oni rade, s kim se dopisuju, otkud im stižu poruke i slično.

Imaju oni i drugu ideju, primjerice djeci ponuditi igrice pa sada razmišljaju kako to naplatiti roditeljima.

Mnogi su zbog te ideje užasnuti. Jedan od roditelja kaže da se Facebook ponaša poput duhanske tvrtke, nastojeći stvoriti ovisnost kod djece. Djecu bi trebalo zaštititi od Facebooka, kaže ovaj kritičar.

Zaštititi djecu od „grabežljivaca“

No, to je ipak preuveličavanje. Društvene mreže ne stvaraju rak. Nema zapravo pravog razloga zašto se djeca ne bi mogla družiti online. Istina, ono što može zabrinjavati je to što korisnci Facebooka dječake i djevojčice tretiraju kao odrasle osobe.

Mnogi su otvorili svoje profile, stavljaju na njih fotografije i osobne podatke, a koje svatko može vidjeti. Mnogi imaju pristup Facebooku preko mobilnih telefona, neki otkrivaju gdje se nalaze što je izazavno za one koji rado „zabadaju nos u tuđe stvari“.
Ilustracija
Ilustracija

Mnogo veći problem je što je prvi kontakt djece preko Facebooka nastao na prevaru, što baš i nije ohrabrujuće za „online državljanstvo“.

Ipak, Facebook ima motiv da „očisti“ svoj sistem, jer u suprotnom mnogi bi organizaciju mogli tužiti, budući da se po američkim zakonima informacije od djece mogu dobijati samo uz pristanak roditelja.

Softwareski filteri koji bi trebali blokirati pristup mlađima od 13 godina, teško da mogu funkcionirati, jer će „mali genijalci“ pronaći način kako ih zaobići, i to će podijeliti sa svim prijateljima. Bolje je omogućiti im da se priključe na Facebook, te da njihove fotografije ili planovi mogu vidjeti samo njihovi prijatelji, a ne „prijatelji prijatelja“.

Kompanija bi trebala kreirati jednostavan način kontrole da bi roditelji znali kako im djeca „dišu“ i s kim se druže u virtualnom svijetu. Bez pristanka i roditelja i djece nema ni promjene načina kontrole. To bi trebalo zaštiti djecu od „grabežljivaca“ raznih vrsta.

Ipak, za mnoge je i to veliki rizik. Na kraju krajeva, Facebook baš i nema neku reputaciju u zaštiti privatnosti svojih korisnika. No, alternativa je mnogo gora. Facebook, ali i druge društvene mreže već imaju milijune ranjivih i tajnih korisnika mlađih od 13 godina. Vrijeme je o tome javno progovoriti, ističe se u komentaru Economista.
XS
SM
MD
LG