Dostupni linkovi

Evropsko i svjetsko takmičenje padobranaca kod Banjaluke


Na sportskom aerodromu u Zalužanima pored Banjaluke u toku je Evropsko padobransko prvenstvo i Svjetski kup u padobranstvu. U narednih sedam dana u grupnim relativ skokovima i artističkim disciplinama snage će odmjeriti 280 najboljih padobranaca iz 20 zemalja svijeta.

Nebo iznad Zalužana pored Banjaluke ovih dana prepuno je padobranaca, što je podsjetilo i na nekadašnja slavna vremena padobranstva u gradu na Vrbasu. Evropsko prvenstvo i Svjetski kup okupili su padobrance sa raznih svjetskih meridijana između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije. Nezaobilazni su i brojni timovi iz Britanije, Francuske i Njemačke, a svakako veliku pažnju privlači i padobranska ekipa iz Dubaija.

Nebeske egzibicije običnog posjetioca ne ostavljaju ravnodušnim, no ekipe su tu došle da se bore za plasman.

„Poenta formacija je da izadati niz figura koje dobiju na zemlji da izvedu gore u vazduhu. Kod artistika imamo dvije poddiscipline, to su friflay i fristyle. To su discipline koje čine dvije, odnosno tri osobe. Boduje se najatraktivnija grupa“, pojašnjava sekretar Organizacionog odbora prvenstva Rade Jungić.

Uspjeli smo u prolazu zaustaviti i jednog reprenzetativca iz Njemačke. Ne predstavivši se, na brzinu je iznio svoje impresije:

“Mi izvodimo slobodni stil letenja. I nakon pet rundi trenutno smo na petoj poziciji u plasmanu. Sviđa mi se ovdje. Stvarno je dobra organizacija od kluba domaćina, a i odlična je podrška iz okruženja. I moram reći da je ovo odlično mjesto za skakanje.“

Iz cijelog regiona stigli su i piloti sa svojim letjelicama kako bi pomogli održavanje prvenstva. Među njima je i pukovnik Vojske Slovenije Blaž Pavlin. Banjaluka mu je posebno ostala u lijepom sjećanju jer je tu svojevremeno služio i vojsku.

„Jako mi je drago da sam se poslije ovoga što se događalo u Jugoslaviji opet vratio u Banjaluku, da se ljudi nisu promijenili, još uvijek su ljubazni i jako gostoljubivi.“

Glavni organizator manifestacije je Padobranski klub Banjaluka, a svoju podršku su pružili Ministarstvo civilnih poslova i odbrane Bosne i Hercegovine, te Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske, kao i Grad Banjaluka.
XS
SM
MD
LG