Dostupni linkovi

Evropski lideri odlučuju o pozajmici Grčkoj


Zastave EU i Grčke
Zastave EU i Grčke
Evropski lideri sastaju se u ponedjeljak u Briselu na prvom ovogodišnjem samitu, na kojem je u centru pažnje polemika o visini pozajmice koja će biti dodijeljena Grčkoj.

Lideri Unije bi trebali da finalizuju i dogovor o fiskalnoj disciplini kojim će se ubuduće kontrolisati spoljni dug eurozone.

To je, važan korak da tržišta vrate povjerenje u eurozonu, a sporazuma treba da se drže sve zemlje članice.

Prvi put poslije dužeg vremena, samit se ne održava u atmosferi "panike" zbog eura.

"Evropa više nije na ivici bezdana", ocijenio je u nedjelju uveče francuski predsednik Nikola Sarkozi i dodao da se "kriza smiruje".

Uprkos tome, Grčka ozbiljno brine njene partnere u EU.

Atina trenutno pregovara sa bankama o otpisu duga od 100 milijardi eura. Paralelno s tim, Njemačka se opire davanju obećane pomoći Atini u iznosu od najmanje 130 milijardi eura, bez pojačane kontrole politike te zemlje.

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble rekao je za Wall Street Journal od ponedjeljka da Grčka neće dobiti više novca ako ne provede najavljene reforme i smanji deficit.

Vlasti u Berlinu predložile su i da se Grčka stavi pod evropsko tutorstvo s pravom veta na budžetske odluke Atine. Taj prijedlog je naišao na protivljenje Grčke, ali i nekih članica EU.

Samit lidera EU održava se paralelno sa generanim štrajkom u Belgiji, koji je počeo u nedjelju uveče, a u znak protesta zbog mjera štednje uvedenih kao odgovor na finansijsku krizu. Očekuje se da će štrajk u velikoj mjeri paralisati zemlju.
XS
SM
MD
LG