Dostupni linkovi

Evropski "hladan tuš" za Podgoricu


Dirk Lange u posjeti Podgorici
Dirk Lange u posjeti Podgorici
Pošto se u Crnoj Gori, već duže vrijeme, podrazumijeva da će se početak pristupnih pregovora sa EU odobriti tokom juna, izjava šefa Odjeljenja za Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske komisije (EK) za proširenje Dirka Langea, koji je jasno naglasio da u tom kontekstu postoji značajno"ali", u dijelu javnosti shvaćeno kao"hladan tuš".

Lange je u kontekstu očekivanja odobrenja pristupnih pregovora Crnoj Gori, rekao da pozitivna preporuka Evropske komisije ne znači da će Evropski savjet tako i odlučiti. Evropski zvaničnik je, tokom službene posjete Crnoj Gori, jasno stavio do znanja da nije sve završeno.

“O statusu Crne Gore će odlučivati 27 zemalja članica i država sa kojom se pregovara. To znači da i zemlja sa kojom se pregovara i ostalih 27 članica, moraju jednoglasno da odluče", rekao je Lange i dodao:

"Ne mora da znači da će Savjet EU uvijek i u svakom trenutku ispoštovati ono što je preporuka Evropske komisije. Ako, i dozvolite mi da naglasim ako savjet odluči da se otvore pristupni pregovori sa Crnom Gorom onda mi dozvolite da vas informišem da će Evropska komisija na vrlo konstruktivan način sarađivati sa crnogorskom vladom".

Kroz izjavu podgoričkom radiju Antena M, stiglo je i tumačenje Langeove poruke od strane specijalnog izaslanika Evropskog parlamenta za Balkan Jelka Kacina.

"To treba uzeti na znanje, a u diplomatskom jeziku to znači da sve prepreke nijesu otklonjene. I kao što je bilo razumljivo rečeno - ne žele se dati nikakva indikacije gdje bi mogle biti prepreke", naveo je Kacin.

Šef Odjeljenja za Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje Dirk Lange nije odgovorio na pitanje - da li nedovoljni rezultati u borbi protiv korupcije mogu biti ključni razlog za “ako” koje naglašava, te da neke od zemalja budu rezervisane po pitanju otvaranja pregovora sa Crnom Gorom, ali je crnogorskim vlastima ponovio da je neophodno da pokažu “spremnost i sposobnost da uspostave funkcionalan sistem vladavine prava i da se na efikasan način bore protiv korupcije”.

“U tom kontekstu, jasno je da će se diskusije fokusirati na izmjene Ustava i praćenje postojećih i postignutih rezultata u borbi protiv korupcije”, rekao je Lange, navodeći da EK smatra da je Crna Gora dobro pripremljena za otvaranje pregovora.

Blagonakloni odnos i preuranjena slavlja

U Ministarstvu vanjskih poslova u utorak nije bilo moguće dobiti reakciju na Langeovo upozorenje, a funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista i predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije Miodrag Vuković kaže da je shvatanje Langeovih riječi kao neke vrste "hladnog tuša" stvar loše percepcije i pogrešnog "čitanja".
Ilustracija
Ilustracija

"Ne treba valjda očekivati od ljudi koji rade u vrlo ozbiljnim institucijama Evropske unije, posebno u direktoratima za proširenje da će svaki, jedan za drugim govoriti o tome da počinju pregovori, jer te pregovopre treba da odobri 27 zemalja, na ovaj ili onaj način. Juče je gospodin File, koji je bio na inauguraciji novog predsjednika Srbije saopštio da Hrvatska postaje članica EU, sa Crnom Gorom da počinju pregovori u junu", kazao je Vuković.

Funkcioner opozicione Nove srpske demokratije i član skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije Slaven Radunović se, između ostalog, poziva na nedavno emitovan dokumentarac BBC-a u kom je Crna Gora okarakterisana kao mafijaška država i kaže - nešto se mijenja u politici EU.

"Ja sam prije nekoliko dana rekao da smo počeli pregovore, da se radujemo jer posljednje informacije iz Evrope koje su dolazile, posebno ona emisija na BBC, koji je javni servis Velike Britanije pokazuju da se nešto mijenja u politici zemalja EU i da ne treba trčati sa ocjenama da je sve završeno i da ćemo da dobijemo datum pregovora. Ja bih naravno volio da smo sve rokove ispoštovali i sve zahtjeve koji su nama predočeni, ali nama je očigledno važno samo da zadovoljimo formu i posmatrače iz inostranstva", kaže Radunović.

"Izjava Dirka Langea predstavlja kontinuitet i u njoj nema ničeg novog", kaže generalni sekretar Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović.

"Preuranjena slavlja da tako kažem su zapravo bila zasnovana na nečemu što je jedna opšta atmosfera unutar komisije, ali i u većem broju drugih institucija kada je Crna Gora u Briselu u pitanju. Svi oni uz taj blagonakloni odnos prema Crnoj Gori konstantno upozoravaju na nepravilnosti crnogorskog sistema. Mislim da je gospodin Lange bio vrlo direktan i mislim da je samo pozvao da se ono što je već započeto i dovrši u tom duhu, da se procesi koji su otvoreni završe i da najzad počnemo da raspravljamo o nekoj ozbiljnoj reformi unutar pravosudnog sistema i naravno o određenoj političkoj ozbiljnosti koja to mora da prati", naveo je Radulović.
XS
SM
MD
LG