Dostupni linkovi

Evropa ima obavezu vratiti dug prema BiH


Bernard-Henri Levy
Bernard-Henri Levy
Poznati francuski intelektualac Bernard Henri-Lévy (Anri-Levi) izjavio je u nedjelju u Sarajevu da „Evropa danas ne vjeruje ni sebi, pa tako nema povjerenja ni u Bosnu i Hercegovinu“.

Gostujući na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, posvećenoj temi „Evropa ne smije ostaviti Bosnu na cjedilu“, on je istakao da Evropa ima obavezu vratiti dug prema BiH koji je, tokom rata, više puta izdavala i napuštala.

U tom kontekstu, Henri-Lévy podsjetio je na riječi njemačkog filozofa Edmunda Husserla koji je još 1938. godine govorio da je došlo do „zamora evropskog duha“.

Ovaj francuski pisac, filozof i novinar istakao je da će u narednom periodu koristiti sve prilike da međunarodnoj javnosti skrene pažnju na to da „Evropa ima dug prema BiH i to takav koji će se morati vratiti. Nadam se da će se buđenje Evrope i pružanje ruke BiH dogoditi u istom pokretu. Ista je stvar voljeti Evropu i pružiti ruku Bosni i Hercegovini“.

Henri-Lévy je pojasnio da mu je velika čast što ga je ove godine Gradsko vijeće Sarajeva, uz Predraga Matvejevića, proglasilo počasnim građaninom bh. prijestolnice.

Na tribini u Sarajevu on se prisjetio i Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine. Opisao ga je kao “organizatora otpora, Evropljanina, koji je do samog kraja u sebi utjelovljavao vrijednosti Evrope, pa čak i onda kada ga je Evropa izdavala i kada je napuštala BiH".

Mnogim tekstovima i dokumentarcima Bernard Henri-Lévy je svjedočio o zločinima prema Bosni i Hercegovini, posebno prema Sarajevu, za čije je građane, dok je grad bio pod 1.425-odnevnom opsadom, u Parizu vodio humanitarne akcije.

Autor je dokumentarnog filma „Bosna“, u kojoj portretira Armiju RBiH kao vojsku koja „brani čast Evrope i Aliju Izetbegovića kao borca za kosmopolitizam i slobodu“. Objavio je dnevnik koji je vodio tokom rata pod nazivom „Ljiljan i pepeo“.
XS
SM
MD
LG